Protialkoholní vyhláška se jako bič na opilce v ulicích Loun uplatnila.

Kde se nesmí pít

– náměstí Benedikta Rejta
– park vedle budovy radnice
– park u hlavního nádraží
– autobusové nádraží
– ulice u okresního soudu
– náměstí Zschopau
– Ryneček


Ve srovnání s předchozími lety se situaci rapidně zlepšila.

I přes hrozbu pokuty se ale stále najdou lidé, kteří si rádi pivo nebo něco ostřejšího na ulici dopřejí.

„Od počátku roku jsme řešili pět těchto přestupků, všechny za pití alkoholu na autobusovém nádraží. Všichni přestupci byli strážníky poučeni a s uloženou blokovou pokutou souhlasili,“ uvedl zástupce ředitele městské policie Miloslav Malý.

Popíječi se začali objevovat v ulicích města s příchodem jara. Mezi nejproblémovější lokality patří kromě zmiňovaného autobusového nádraží také náměstí Benedikta Rejta a náměstí Zschopau. Poslední dobou se začal s popíjením na veřejnosti spojovat také Ryneček, kde vzniká nový park. Město ho proto zařadilo mezi lokality, kde vyhláška pití alkoholu zakazuje.

Situace se oproti předchozím rokům zlepšila, a to i díky preventivním kontrolám daných lokalit. „ Počet pěti řešených přestupků ne zcela přesně odpovídá situaci v minulosti, například v loňském roce jich bylo řešeno mnohem více, a to i na podněty volajících občanů,“ dodal M. Malý.

Popíjení alkoholu je zakázáno v sedmi lokalitách. S lahví piva, vína či kořalky nesmí lidé na náměstí Benedikta Rejta, do parku vedle historické budovy radnice, parčíku u hlavního vlakového nádraží, na autobusové nádraží, k okresnímu soudu, na náměstí Zschopau a na Ryneček.

Tisíc korun jako pokuta

Strážníci mohou za popíjení alkoholu na veřejnosti uložit blokovou pokutu až do výše tisícikoruny.

Vyhláška platí už dva roky. Protialkoholní vyhlášku doplňuje vyhláška upravující noční klid, za řvaní, nepořádek nebo jiné rušení klidu v ulicích města mohou strážníci městské policie udělit stejnou pokutu jako u prvního přestupku.

Protialkoholní vyhlášku mají také v sousedních Postoloprtech a ve Vroutku na Podbořansku.