Někteří řidiči v okrese Louny, navzdory všem policejním bezpečnostním akcím a odstrašujícím obrázkům v médiích, stále s sebou, když usedají za volant, berou nebezpečné spolujezdce. Nezodpovědní a životu nebezpeční šoféři stále velmi často řídí pod vlivem alkoholu nebo drog.

Řidiči pod vlivem alkoholu způsobili v okrese Louny také loni desítky nehod. „Počet řidičů pod vlivem alkoholu bohužel neklesá. V roce 2011 jsme evidovali padesát jedna nehod zaviněných řidičem pod vlivem alkoholu, loni už padesát pět. Jsou to velmi alarmující čísla," varoval vedoucí lounské dopravní policie Jiří Král před nelepšící se situací na silnicích v regionu.

V roce 2009 evidovali policisté 48 dopravních nehod, které způsobil řidič „posilněný" alkoholem. Čísla tedy už několik let po sobě neklesají, právě naopak. Prakticky každý týden policisté řeší nehodu, ve které má prsty alkohol. „Alkoholových nehod" pořád přibývá. „Jsou to hrozivá čísla. Je nutné si také uvědomit, že tato čísla znamenají pouze řidiče zjištěné při dopravních kontrolách, jejich skutečný počet je daleko větší. Tito řidiči jsou nebezpeční nejen sobě, ale hlavně ostatním lidem, kteří se na silnicích pohybují," je rozčilený Jan Bělík, řidič, který kvůli zaměstnání musí na nebezpečné silnice každý den.

Velmi vysoký je také počet řidičů s alkoholem, které policisté odhalí při náhodných kontrolách na silnicích v okrese. „V roce 2012 policisté zjistili sto sedmdesát řidičů pod vlivem alkoholu, v roce 2011 to bylo dvě stě třicet dva řidičů a rok předtím dvě stě čtyřicet osm řidičů," vyčetla ze statistik policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Pod vlivem drog

Nejen alkohol je ale mezi některými nezodpovědnými řidiči hitem. Policisté chytili loni dvě desítky řidičů pod vlivem drog. „V roce 2012 policisté zjistili devatenáct případů, rok předtím bylo chyceno pod vlivem drog devět řidičů," uvedla policejní mluvčí.

Řidič pod vlivem drog je přitom podobně nebezpečný jako ten, který je „posilněn" alkoholem. Jeho reakce také nejsou v pořádku, často své možnosti přecení. „Bohužel, i v případě drog je trend stoupající. Jen během ledna letošního roku policisté v okrese Louny zadrželi osm řidičů pod vlivem drog," informoval Deník vedoucí dopravní policie Jiří Král.

Ani vysoké sankce neodrazují

Alkohol i drogy trápí nejen policisty, ale hlavně slušné řidiče, dlouhodobě. Nepomáhají ani nejrůznější bezpečnostní akce ani medializované odstrašující případy. „Je to nepochopitelné s ohledem na velmi vysoké hrozící sankce, ztrátu řidičského oprávnění, tím často i zaměstnání a hlavně hrazení nákladů na odstraňování škod a hrazení léčebných výloh, neboť v takových případech se pojišťovny zprostí plnění a zákonné pojištění se na takové případy nevztahuje. Tato fakta si pachatelé uvědomují většinou, když už je pozdě," trápí vysoká čísla řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog Jiřího Krále, vedoucího dopravního inspektorátu Policie ČR v Lounech.

Policejní kontrola, trest a následná pokuta je podle něj to nejmenší, co může řidiče postihnout. „Škody jdou v některých případech do milionů a pachatel je prakticky doživotně finančně zničen, přichází o veškerý majetek v exekuci a doživotně splácí zbylé náklady," pokračuje policista.

Milionové škody

Jiří Král uvádí také konkrétní případ z okresu Louny. „Opilý řidič způsobil dopravní nehodu, kdy těžce zranil dvě osoby v protijedoucím vozidle a sám vyvázl jen s oděrkami. Náklady za letecký transport do nemocnice a následné léčení, včetně několika operací, se vyšplhaly na zhruba dva miliony korun, dále škoda na vozidlech dosáhla dalších 750 tisíc. Navíc nemocenská, ušlá mzda, vyživovací povinnost ke dvěma dětem. Celková suma se vyšplhala přes čtyři miliony korun. Pachatel v rámci náhrad škod přišel o rodinný dům, movitý majetek a do konce života bude splácet zbytek dluhu," vypráví smutný a bohužel pravdivý příběh vedoucí dopravních policistů v okrese Louny.