Alkohol za volant nepatří. Vykřikují to všichni, neustále dokola se o tématu alkohol mluví, nenarazíte snad na nikoho, kdo by tvrdil opak. Kteréhokoli šoféra se zeptáte, řekne vám, že řídit pod vlivem alkoholu je nesmysl, blbost.

Skutečnost je ale bohužel často jiná. Dokládají to policejní statistiky. Pořád je hodně řidičů, kteří bez problémů vyrazí na silnice opilí, v lepším případě „jen“ lehce posilnění.

Alkohol za volantem je i v okrese Louny stále vážným problémem. „V roce 2010 měl alkohol podíl na čtyřiceti čtyřech dopravních nehodách,“ říká vysoké číslo Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

A to si ještě musíme uvědomit, že jde jen o případy, kdy je k nehodě přivolána policie. Pokud se řidiči dohodnou mezi sebou nebo pokud šofér nenarazí do jiného vozu, nic vážného se nestane a stihne ujet, takové případy policie nikdy nemůže zjistit.

Absolutním rekordmanem je za poslední roky muž, který v roce 2009 měl pět promile, přesto řídil. „Policisté ho zadrželi u Konětop, za volant usedl, i když měl 4,98 promile,“ uvádí Střelcová.

Cyklista jel po hlavní s téměř čtyřmi promile

Také letos evidují policisté pořádně vysoké úlovky. „U Postoloprt bylo naměřeno jednomu řidiči 3,18 promile, v Lounech 2,6. V Žatci v Husově ulici naměřili policisté řidiči 2,93 promile, kolem 2,5 promile bylo zjištěno také u řidičů v Košticích a Březně,“ pokračuje. Největší číslo letos policisté zatím zaznamenali u cyklisty, po velmi frekventované silnici I/7 jel na úseku mezi Postoloprty a Louny, i když měl 3,75 promile.

Léto, sluníčko… Dám si dvě nebo tři pivka, někde na terásce, a pak pojedu domů. To si možná v duchu říkají někteří řidiči, kteří pak usedají za volant s reflexy, které už neodpovídají běžnému stavu. Nemůže se nic stát, je to jen kousek, je asi nejběžnější „omluva“. „Nejrizikovějším obdobím je právě léto, prázdniny. Pak také různé svátky, rizikové jsou i kulturní akce většího rozsahu,“ vyjmenovává policejní mluvčí termíny, kdy je na silnicích řidičů pod vlivem alkoholu nejvíce.

Také každý víkend musí být policisté ostražití. Hlavně mladí řidiči často vyrážejí za zábavou. „Nejvíce problémů je pravidelně ve večerních a nočních hodinách v pátek a v sobotu, kdy je nejrušnější noční život. Lidé jezdí domů z diskoték, restaurací, kulturních akcí. Průměrně každý víkend policie zadrží čtyři až šest řidičů pod vlivem alkoholu,“ říká na dotaz Deníku Střelcová.

Zdrogovaní řidiči

Nejen alkohol za volantem ale v poslední době trápí policisty a slušné řidiče na silnicích v okrese Louny. Stále více je totiž také zdrogovaných řidičů, kteří ohrožují ostatní stejně jako ti, kteří před jízdou popíjejí. „Zaznamenali jsme v poslední době značný nárůst řidičů, zejména těch mladých, kteří usedají za volant pod vlivem drog,“ varuje mluvčí.

Policie je už dnes vybavena moderními přístroji na detekování takových látek. Nejčastěji je u řidičů odhalena marihuana, amfetamin, metamfetamin a pervitin. Problém je ale v takových případech v zákonech, policie je často na řidiče pod vlivem drog krátká. Není totiž v legislativě jasně stanoveno, co je stav nepříčetnosti. „V praxi se tak do trestního řízení dostanou pouze ty případy, kdy už je způsoben vážný následek, to už je ale příliš pozdě,“ lituje Jaromíra Střelcová.

Zákon je dost benevolentní. Policisté v roce 2010 například zadrželi řidiče, který byl pod vlivem amfetaminu, podle lékaře byl v takovém stavu, že mu hrozila i smrt. „Přesto musel být ale tento případ kvalifikován jen jako přestupek,“ dodala policejní mluvčí.