Město Žatec učinilo další důležité kroky k chystané rekonstrukci autobusového nádraží. Ta by měla proběhnout letos na jaře a v létě. Proběhlo výběrové řízení na firmu, která práce provede. V minulých dnech zhodnotila komise došlé nabídky. „Vyhrála nabídka sdružení firem Silnice group a Nepro s cenou přibližně 38 milionů korun bez DPH," sdělil zastupitelům Aleš Jelínek, bývalý starosta Žatce.

Ti zároveň většinou hlasů schválili, že město Žatec přijme dotaci, kterou získalo na rekonstrukci nádraží z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Dotace pokryje podstatnou část nákladů, město dá ze svého několik milionů korun.

Moderní terminál má být hotov v září

Kvůli podezřením z korupce byl ROP Severozápad určitý čas pozastaven, peníze které v něm zbyly, je třeba „utratit" ještě letos. Město Žatec tak tíží čas, začít chce s rekonstrukcí nádraží co nejdřív. Práce musí být totiž hotové nejpozději na konci září, aby do konce roku byl celý projekt dokončený i po administrativní stránce a ROP Severozápad mohl Žatci proplatit dotaci. „Jsem přesvědčena, že se všechno stihne," uvedla starostka Zdeňka Hamousová.

Před vlastní rekonstrukcí proběhne v místě archeologický průzkum, na části nádraží provede Severočeská vodárenská společnost rekonstrukci vodovodní a kanalizační sítě.

Rekonstrukce autobusového nádraží počítá s jeho celkovou přestavbou na moderní terminál. Zachován má být jeho kruhový vzhled. Zázemí, včetně čekárny a toalet, má vzniknout v nové budově ve tvaru opevněné bašty. Odjezdová stání a jejich okolí mají být zastřešená.