Saaz ginger beer (Žatecké zázvorové pivo). Tak se jmenuje vítězný nápoj, se kterým vyhrál Petr Štorkán z Cítolib letošní soutěž barmanů Žatecký pivo cup. Za sedm minut namíchal drink, jehož základem je finská vodka, meruňkový likér, ovocný sirup a samozřejmě zázvor. Přidal pomeranče a vše zalil nezbytným žateckým pivem. Vybral si značku export. A mezi třemi desítkami soutěžících studentů ze středních škol z celé republiky byl nakonec nejlepší.
„Soutěže jsem se zúčastnil už potřetí, pokaždé s jiným nápojem. Zkušenosti z minulých ročníků soutěže se mi určitě hodily. Stejně tak jako z praxe barmana, každé pondělí dělám v lounské restauraci Karamel," říká 18letý Petr Štorkán, student třetího ročníku oboru číšník žatecké Střední odborné školy a středního odborného učiliště SČMSD.
Záleží i na dojmu
„Nehodnotila se ale jen chuť nápoje. Důležitá byla technika míchání, čistota skla, úprava pracoviště, celková prezentace a další věci. Porotci hledí také třeba na to, jak soutěžící drží láhev, nesmí se například sahat na etiketu," vysvětluje. Míchání nápojů ho baví, chce se tomu věnovat profesionálně v nějakém baru. Příští rok po maturitě by proto rád odešel do Prahy.
Soutěž Žatecký pivo cup se konala v žateckém Chrámu chmele a piva, letos proběhl její pátý ročník. A pro žateckou střední školu byl hodně úspěšný, všichni její studenti v soutěži skončili na předních místech. Kromě vítězného Petra Štorkána se na 4. místě umístil Petr Podařil, 5. místo patří Janu Juranovi a sedmý byl Martin Vostřel.