Pěkný pohled z Žižkovy ulice na zachovalé městské opevnění Loun se v příštích dnech trochu změní. Jedna z bašt, které jsou součástí hradeb, dostává novou střechu. Nenápadné, ale slušivé šindele nahradí klasická pálená krytina.

Vršek bašty, v níž sídlí podnik Minigolf Louny, nyní pokrývá modrá plachta. Dřevěné šindele byly sejmuty. Nahradí je oranžové pálené tašky. „Střecha už byla dožitá, také některé trámy byly ve špatném stavu. Památkáři požadovali při rekonstrukci návrat k původní střešní krytině," vysvětluje podnikatel Josef Klesal, který areál provozuje. A protože je pálená krytina podstatně těžší než dřevěná, musejí být vyztuženy také krovy.

Na řadu má přijít i sousední objekt

Šindele podle jeho slov kdosi na baštu instaloval na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. „Asi to někdo někde viděl a líbilo se mu to. Ovšem pravdou zůstává, že střechy opevnění nikdy nebyly zápalné. To by to měli případní útočníci při obléhání jednoduché," usmívá se.

Nějakou dobu tak budou obě sousední bašty rozdílné. Jednu přikryjí nové tašky, na druhé, v níž sídlí Muzeum Zkamenělý les, zůstanou šindele. „Tam je střecha v lepším stavu, ještě chvíli vydrží. Opravy financujeme ze svého, takže až budou prostředky na rekonstrukci střechy i u druhé bašty, provedeme ji. Snad se to podaří příští rok," věří J. Klesal.

Nakonec budou bašty korespondovat i s dalším lounským klenotem v téže hradbách – Žateckou bránou.