Další kauza, která se týká Žatecké teplárenské (ŽT), míří k soudu. Současné představenstvo společnosti podalo na to minulé žalobu, ve které své předchůdce viní, že bezdůvodně zaplatili deset milionů korun. Je to už několikátý spor v této městské společnosti dodávající teplo a teplou vodu do Žatce, který v současné době česká justice řeší.

Nejnovější soudní žaloba se opět týká rekonstrukce uhelných kotlů ve výtopně v Perči u Žatce z roku 2015, odkud se město zásobuje teplem. „Při celkové kontrole hospodaření společnosti z minulých let jsme našli fakturu na deset milionů korun, kterou proplatilo předchozí představenstvo. Podle znaleckého posudku, který jsme si nechali zpracovat, se jedná o duplicitní fakturu,“ sdělil současný předseda představenstva ŽT Jaroslav Hladký.

Podle jeho slov měly práce, které byly v této faktuře vykázané, proběhnout v rámci objemu všech prací celého projektu. „Podle znalce nemohlo být ani možné, aby tyto práce byly provedené v době, kdy byla faktura vystavena,“ dodal Hladký. „Je to velký problém, proto jsme podali žalobu na předchozí představenstvo společnosti,“ řekl.

Ilustrační foto.
Recidivista chtěl mít svěží dech, za krádež žvýkaček mu hrozí vězení

Členové bývalého představenstva pochybení odmítají. „Současné představenstvo má samozřejmě právo podat žalobu, rozhodne soud. Dostali jsme předžalobní výzvu, která vychází ze znaleckého posudku. Ten jsme neobdrželi, abychom se k němu mohli vyjádřit. Každé manažerské rozhodování v takové společnosti je rizikové, tu odpovědnost jsme nesli, a zda to bylo ku prospěchu společnosti, ukáže soud,“ vyplynulo ze slov někdejšího člena představenstva ŽT Jiřího Karase. 

Dění v ŽT je v posledních letech hodně turbulentní, je odvislé od vývoje politické situace ve vedení města. Ve společnosti často padala různá trestní oznámení, jedno z nich skončilo obžalobou samotné firmy jako právnické osoby.

Vojáci na Doupově cvičili, jak ochránit havarovaný vrtulník.
OBRAZEM: Vojáci na Doupově cvičili, jak ochránit havarovaný vrtulník

V této věci řeší od loňského září Krajský soud v Ústí nad Labem údajné machinace s dotací od Státního fondu životního prostředí kvůli rekonstrukci uhelných kotlů. Obžaloba škodu vyčíslila na 950 tisíc korun, kromě ŽT viní z jejího způsobení tři lidi.

Rozsudek mohl padnout začátkem dubna, kvůli koronaviru se na něj čeká dál. „Hlavní líčení se v termínu 6. a 7. dubna nekonalo, vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu byla odročována všechna hlavní líčení na pozdější termíny. Nově je hlavní řízení nařízeno na 10. a 11. srpna,“ sdělil mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Barč. Zda rozsudek padne tentokrát, se uvidí podle aktivity účastníků řízení. Tedy například podle toho, jaké nové věci budou chtít do soudního procesu přinést.

Vjezd do Nemocnice Žatec
Zákaz návštěv v žatecké nemocnici platí dál, podmínky pro uvolnění jsou přísné

V závěru loňského roku prohrála ŽT u Vrchního soudu dlouholetou při s dodavatelem štěpky. S úroky se částka vyšplhala k 11 milionům korun. „Zaplatili jsme ji. V této věci máme ale ještě podáno dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekl Jaroslav Hladký.

Spor kvůli dodávkám štěpky do hlavního kotle v Perči, který pálí biomasu, se táhl téměř deset let a původně se jednalo o náhradu škody ve výši 6,4 milionu korun.