Když letos v červnu podepisoval starosta Blatna smlouvu o dotaci na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod, doufal, že v příštích měsících už se začne kopat a budovat. Přál si i souběžnou výstavbu vodovodu. Těšil se, že jeho obec se posune zase o něco dál. V současné době, po třech měsících, je ale všechno jinak. Nekope se, kanalizace i vodovod jsou v nedohlednu. Nejsou peníze.

Místo původních pětačtyřiceti milionů má totiž i s DPH budování kanalizace a čistírny vyjít na třiapadesát milionů korun. „Zatím se nic nebuduje, i když máme všechno připravené. Projekt je bohužel pozastavený z důvodu nedostatku finančních prostředků,“ je smutný Václav Beneš, starosta Blatna.

Původně se přitom plánovalo, že na podzim už se bude kopat. V červnu letošního roku totiž dorazila dotace od státu ve výši 36 milionů korun na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod v Blatně. Obec měla doplatit devět milionů, nakonec je to ale sedmnáct.

Z obecních peněz se má nově platit i DPH

„Chtěli jsme si vzít úvěr. Devět milionů bychom zvládli splácet. Navíc ale přišlo rozhodnutí, že z obecních peněz musíme zaplatit i daň z přidané hodnoty, a to je dalších osm milionů korun navíc. Na to nemáme,“ ví starosta.

Problémy s placením DPH přitom trápí mnoho obcí po celé republice. Dostanou dotaci, počítají s dofinancováním, stát jim ale odmítá zaplatit DPH. To musí celé hradit z vlastních prostředků, a na to, hlavně menší obce, často nemají. „Doplatit sedmnáct milionů, to je z našeho rozpočtu nemyslitelné. Kdybychom si tolik půjčili, zadlužili bychom obec na mnoho a mnoho let,“ odmítá dostat obecní rozpočet do problémů Beneš.

„Budeme dále vyjednávat se státem, chceme se snažit získat další peníze i z jiných zdrojů. Dotaci musíme vyčerpat do dvou let, jinak propadne,“ pokračoval. Peníze zatím nemá obec ani na vodovod. Ten chtěli v Blatně udělat zároveň s kanalizací a ušetřit tak za další zemní práce. „I s DPH potřebujeme sehnat dalších 33 milionů korun. Zatím přišla dotace od kraje ve výši 1,5 milionu, další peníze nám ale chybí,“ říká nepříliš příznivou zprávu Beneš. Čekají ho nyní jednání o další dotaci z ministerstva zemědělství nebo s vodaři. „Věříme, že uznají, že náš postup, udělat obojí společně, je rozumný a peníze získáme,“ dodal Beneš.