Rekordních padesát milionů slíbil stát poslat do Blatna. Na vodovod a kanalizaci.

Přesto se začalo budovat jen jedno – vodovod. Nejsou totiž peníze na dofinancování, malá obec na Podbořansku ze svého hubeného rozpočtu nezvládne obě akce doplatit a pomoc odjinud nepřišla.

Desítky milionů korun, přesně šestatřicet, pošlou z Blatna v pomyslné obálce zpět do Prahy. „Je to velká škoda, mohli jsme mít obojí. Takhle nám zase bude něco chybět,“ shodují se lidé v Blatně.

Když do Blatna přišla před několika měsíci zpráva, že obec získala od státu dotace na vybudování vodovodu a kanalizace s čističkou odpadních vod, oslavovalo se. Lidé z obce na Podbořansku se těšili na největší investiční akci v historii, starosta si mnul ruce, že oba projekty se udělají najednou.

Bude se jen jednou kopat a ušetří se i peníze, obec bude modernější a lákavější pro bydlení. Teď je ale radost jen poloviční. „Bohužel, dotace na kanalizaci jsme se museli vzdát. Z našeho rozpočtu nedáme prostředky na dofinancování akce dohromady,“ lituje starosta Blatna Václav Beneš.

Při obou akcích se mělo proinvestovat dohromady 86,8 milionu korun. Padesát milionů poslal stát, dalších téměř čtyřicet měla sehnat obec. A právě to se ukázalo jako příliš velké sousto pro hubený rozpočet malé obce.

Dotace pro Blatno

vodovod (přijde na 33,3 mil.) Stát dal 13 milionů, kraj dalších 1,5 milionu. Pět dá Severočeská vodárenská společnost, 11,5 milionu si Blatno půjčí, zbytek (2 miliony) zaplatí obec sama. Dotace přijata, už se buduje.

kanalizace a čistička (53,5 mil.) Stát poslal 36 milionů. Nepodařilo se sehnat zbývajících 17, obci už nikdo nechce ani půjčit. Dotace odmítnuta.


„Nejde to z našeho rozpočtu utáhnout. Zkoušeli jsme nejrůznější další dotace, objížděli ministerstva, aby úřady uznaly, že udělat obě akce najednou je ekonomičtější a lepší, ale neuspěli jsme. Další peníze nemáme,“ vysvětluje důvody vrácení téměř čtyřiceti milionů Beneš.

Chybělo sedmnáct milionů korun

Sedmnáct milionů na dofinancování kanalizace nikdo nepůjčí. „Abychom dofinancovali vodovod, musíme si vzít docela vysoký úvěr a další nám banky nedají. I kdyby nám ho ale daly, bylo by to pro náš rozpočet velice složité, prostě to nejde,“ pokračuje starosta Blatna.

Vodovod v Blatně bude stát 33,3 milionu korun. Ministerstvo zemědělství poslalo 13 milionů jako dotaci, další 1,5 milionu slíbil kraj. Zhruba pět milionů přispěje Severočeská vodárenská společnost, která po dobudování bude vodovod spravovat. „Bereme si ještě zvýhodněný úvěr 11,5 milionu korun, zbytek, asi tři miliony, doplatí obec ze svého,“ popsal financování výstavby vodovodu Beneš.

Kanalizace měla stát 53,5 milionu. Ze státního rozpočtu mělo přijít 36 milionů, na dofinancování projektu chybělo sehnat sedmnáct milionů korun.

Hotovo má být příští rok v březnu

Se stavbou vodovodu se v obci začalo už před několika týdny. „Celkem by mělo být 139 přípojek, hotový by vodovod mělo být v březnu 2011,“ dodal starosta Blatna.