Kam lavičky a odpočinkovou zónu? Jaký design odpadkových košů? Jaké zastávky? A jak zlepšit funkčnost náměstí a návsí? K zodpovězení otázek si v Blšanech chtějí pozvat studenty architektury, v budoucnu by rádi proměnili centra v městečku a okolních obcích.

Studenti přijedou na podzim

„V budoucnu, v příštích letech, bychom rádi v Blšanech a postupně i ve všech našich spádových obcích revitalizovali centra. Chceme si proto nechat vytvořit několik studií, jak by mohla vypadat a z nich pak vybírat," říká o nápadu zapojit do budoucí proměny náměstí a návsí studenty Petr Bukáček, starosta Blšan.

Studie, jak by centrum Blšan a návsi Soběchleb, Siřemi, Liběšovic a Malé Černoce mohla v budoucnu vypadat, mají dodat studenti architektury. Na podzim, konkrétně v říjnu či listopadu, by měl v Blšanech a okolí proběhnout studentský workshop, jehož závěrem bude několik konceptů. „Chceme pozvat studenty z vysoké školy z Liberce," pokračoval starosta.

A proč zrovna studenti? Za studie, dokonce za několik studií, by obec nemusela platit. Zatímco pokud by si najala architektonické studio na pořízení návrhů, náklady by určitě byly nejméně ve statisících.

Obec ušetří peníze

Studenti, budoucí architekti, naopak studie dělají v rámci výuky a neplatí se za ně. Obec musí jen zaplatit provozní věci. Náklady se pohybují v desetitisících, odhaduje se částka okolo padesáti tisíc. „Musíme zajistit jen ubytování, stravování a nějaké administrativní a provozní věci," pokračoval Petr Bukáček.

Princip je takový, že v obcích studenti stráví několik dní, projdou si lokality, promluví s lidmi, kteří tam žijí, a pak každý navrhne své řešení. Obec pak může vybrat tu podle ní nejlepší variantu. Záměr se líbil i blšanským zastupitelům a dali mu zelenou.

Nejprve Blšany, pak Soběchleby a další

V budoucnu by tak podle vedení Blšan mohla přijít na řadu nejprve proměna právě centra Blšan, poté i Soběchleb a následně by mohly projít inovací i další obce. Až budou hotové studie, může začít městečko dělat projekty a shánět peníze.

Podobný projekt dělali v minulosti i v Krásném Dvoře. Také tam studenti navrhli přeměnu centra, lidé se tam mohli k záměrům vyjádřit, k razantní revitalizaci tam ale nakonec nedošlo, alespoň prozatím, pouze k několika dílčím krokům.

A kdy by mohlo dojít k přeměně center v Blšanech a okolí? Náklady se odhadují v řádech jednotek milionů na každou obec. V nejbližší době se tak určitě nezačne, Blšany zatím nemají peníze na tyto projekty. „Je to dlouhodobý projekt, ale v budoucnu bychom jej určitě rádi realizovali. Pokud to zastupitelé v příštích letech schválí, budeme pak žádat o dotace, bez nich je to nereálné," dodal starosta Bukáček.