Značné škody po úterní večerní bouřce hlásí také chmelaři. Bouře vtrhla do okresu v úterý 26. května odpoledne, nejprve se ohlásila krupobitím, o pár hodin později větrem a přívalovými dešti.

Více o této bouři se
dozvíte ZDE
.

Přívalové deště například strhly část silnice u Staňkovic, poškodily mnoho domů ve Vidovli a Bitozevsi, zaplavily také domy ve Hřivicích a okolí supermarketu Billa v Lounech. Následky uklízeli obyvatelé i hasiči ještě celý včerejší den.

Předchozí kroupy poškodily řadu chmelnic a přinesly starosti mnoha pěstitelům. „Krupobití zasáhlo chmelnice v oblasti Staňkovic, Tuchořic, Markvarce, také mezi Hořany a Zbrašínem, Hřivicemi a Lipnem. Na Lounsku to bylo také v Líšťanech a na Podbořansku v okolí Stebna a Mukoděl,“ informoval včera Zdeněk Rosa ze Svazu pěstitelů chmele ČR. Některé révy nemohou dál růst

Sto hektarů bylo velmi těžce poškozeno

Krupobitím bylo podle něj zasaženo asi 250 hektarů chmelnic v okrese Louny. „Z toho sto hektarů porostů bylo poškozeno velmi těžce. To znamená, že mají zcela poškozené vegetativní vrcholy a část listové plochy,“ uvedl Zdeněk Rosa. Tyto rostliny zřejmě nebudou schopny dalšího růstu.

Celkem se letos v tzv. Žatecké chmelařské oblasti, která zahrnuje okresy Louny a Rakovník, pěstuje chmel na 3900 hektarech plochy. Chmel v celé České republice letos pěstuje 135 pěstitelů. Bouřka poničila chmel patnácti z nich, uvedl Z. Rosa. Kromě ČR se prohnala bouře také dalšími státy Evropy a i tam poškodila chmelnice – například v Německu a ve Slovinsku, dodal.

Česká republika trvale patří mezi čtyři největší světové producenty chmele.