Stovka knihoven v celé ČR se od počátku do konce března postupně zapojuje do celostátního projektu Maraton četby.

Jeho cílem je přivést k osobnímu setkání přímo ke čtenářům co nejvíce autorů knížek a i tím podpořit další zájem lidí o čtení. Z okresu Louny je mezi zúčastněnými pouze městská knihovna v Postoloprtech, jež v závěru března uspořádá besedy pro děti s Ivonou Březinovou, úspěšnou spisovatelkou, která se věnuje především tvorbě pro děti a mládež.

„Do Maratonu četby se přihlásilo a zapojilo přibližně sto knihoven. Cílem je dosáhnout, aby v průběhu března, měsíce čtenářů, knihovny nabídly svým návštěvníkům i celé veřejnosti co největší osobní kontakt s autory a překladateli literárních děl,“ uvedl Roman Giebisch z Národní knihovny ČR v Praze.

S malými i velkými čtenáři a zájemci o knížky a literaturu tak budou na různých místech republiky, povětšinou v knihovnách nebo ve školách, besedovat a číst ze svých knížek například Tereza Boučková, Petr Šabach, Arnošt Goldflam, Jan Míka, Eva Bernardinová a mnoho dalších autorů textů nebo také ilustrací.

V Postoloprtech se za dětmi přijede podívat spisovatelka Ivona Březinová, která v posledních letech sklidila řadu úspěchů a ocenění za své knížky pro děti a mládež. Napsala pro ně přibližně padesát knížek, její díla se opakovaně dostávala mezi dvacet nejčtenějších knih roku, obdržela také několik cen nakladatelství Albatros.

V Ústí se narodila a také učila studenty literaturu

Autorka je spjatá s krajem severních Čech, narodila se v Ústí nad Labem, v témže městě vystudovala český jazyk a dějepis na pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně a v 90. letech vyučovala literární obory jako odborná asistentka na katedře češtiny na téže vysoké škole. Později se přestěhovala do Prahy a od roku 1997 se živí jako spisovatelka na volné noze. Je to maminka dvou dcer. „Dívčím jménem jsem byla Karásková, ale i po sňatku mi zůstal naštěstí zachován literární typ příjmení – nejprve to bylo jako Jiří Karásek ze Lvovic a potom Otokar Březina,“ směje se Ivona Březinová.

V Postoloprtech bude besedovat s dětmi ve škole dvakrát, a to 29. března. O den dříve zavítá také na setkání s ještě menšími dětmi do mateřské školy v Bitozevsi. Všechny besedy pořádá postoloprtská knihovna.