Více než 160 dětí bylo včera evakuvoáno z budovy ZŠ Petra Bezruče v Žatci. Příčinou byl uniklý brom z lahve v kabinetu chemie. K likvidaci nebezpečné látky byli přivoláni hasiči. „Učitel chemie si v kabinetu před vyučováním připravoval pokus. Láhev s bromem mu nešťastnou náhodou upadla a rozbila se. Záchranka ho odvezla do nemocnice na preventivní vyšetření,“ uvedla Jana Pfütznerová, ředitelka základní školy.

V pátek se bude učit normálně

Evakuováno bylo podle ní 165 dětí. Výuka byla pro zbytek dne ukončena. Kolem poledne však už byla škola v pořádku. „Hasiči ukončili likvidaci látky, budovu větráme a v pátek už bude výuka normálně probíhat,“ dodala ředitelka.

„O tom, že máme rychle opustit budovu, jsme se dozvěděli školním rozhlasem. Vyběhli jsme před školu, kde už byli hasiči. Naší třídě odpadly čtyři hodiny vyučování. Hlavně, že už je vše v pořádku,“ řekla patnáctiletá žákyně Františka Kundrátová.

„Událost byla ohlášena v 10.36 hodin. Látku v množství necelých půl litru jsme zlikvidovali a uložili do bezpečného přepravního kontejneru v 11.39,“ uvedl Lukáš Marvan, mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Učitel byl převezen k vyšetření do žatecké nemocnice. Informace o jeho zdravotním stavu odmítli lékaři zveřejnit bez svolení pacienta.

Brom může způsobit například dávivý kašel

Brom může poleptat sliznici, způsobit dávivý kašel a další zdravotní potíže. V účinku na lidský organismus se chová podobně jako chlór, pokud unikneve větším množství.