Vysvětlit, co se děje na varně pivovaru, jak probíhá vystírání nebo rmutování, co je chmelovar, jak se měří prokvašení piva v kádi na spilce, jak se správně plní sudy ve stáčírně nebo co je přesně na etiketě pivní lahve. Takové otázky a mnohé další čekaly ve středu 10. června na žáky Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD v Žatci, kteří jako první v její historii končí studium sladovnictví a pivovarnictví. Po závěrečných písemných testech probíhají v tomto týdnu v Žateckém pivovaru praktické zkoušky, vše završí v druhé půli června zkoušky ústní.

Žatecká škola patří k několika málo v ČR, která takto zaměřený tříletý učební obor ke studiu nabízí. Ve středu v Žateckém pivovaru proběhly praktické zkoušky prvních tří žáků. „Procházejí jednotlivé provozy pivovaru, kde vysvětlují, co se na nich děje. A předvádějí určité dovednosti,“ vysvětlila učitelka odborných předmětů Jiřina Camprová.

Legiovlak dorazil do Žatce, čtrnáct věrně vybavených vozů přibližuje historii legionářů.
OBRAZEM: Prožijte historii na vlastní kůži. Do Žatce přijel Legiovlak

„Všichni při studiu prošli odbornou praxí, během ní se dostali do všech provozů pivovarů. Toho našeho, ale i jiných. Po škole budou připraveni vařit pivo,“ dodal sládek Žateckého pivovaru David Reska, který také žáky z jejich znalostí zkoušel.

Jedním z těch, kteří závěrečné zkoušky na žatecké škole z tohoto oboru nyní skládají, je Vladislav Bureš z Oseka na Teplicku. „Studium jsem si vybral souhrou náhod. Dostal se mi do ruky leták, že se ve škole obor otvírá. Řekl jsem si, že to zkusím. Pivo mi chutná, zajímalo mě to,“ vysvětlil.

Na žatecké zařízení přešel z jiné střední školy, kde ho to podle jeho slov příliš nebavilo a ani moc nezvládal tamní učivo. „Nabídky na práci v oboru pivovarnictví už jsem dostal. Zatím se rozhoduji. Nechtěl bych ale skončit jen s výučním listem. Přemýšlím, že bych si ještě dodělal maturitu,“ dodal Bureš.

Profese i koníček

Většina žáků využila individuální vzdělávací plán. Jako třeba Petr Bohata, který se v oboru pohybuje řadu let a v Lounech provozuje minipivovar Lounský žejdlík s restaurací Domov. „Pro mě byl důvod ke studiu jasný. Chci víc porozumět celému procesu vaření piva a rozšířit si pole vědomostí, abych mohl eventuálně zaskočit za našeho sládka. Navíc mě to baví,“ vysvětlil své důvody ke studiu.

Vojtěch Bradáč z Loun je profesí lékař, vaření piva ho chytlo už při vysokoškolském studiu medicíny. „Pivo si vařím doma pro radost. Řekl jsem si, že se posunu dál, že si rozšířím své znalosti a vystuduji ještě tento obor. Je to koníček, nemyslím si, že bych se tím někdy živil,“ řekl.

Míla Přibylů ukazuje, jak požár poničil střechu domu.
Vyhořel jim dům. Rodina z Veltěží na Lounsku je zoufalá, nemá na opravu

Žatecká škola začala studium v oboru výrobce potravin se zaměřením na sladovnictví a pivovarnictví nabízet v roce 2017. „Zareagovali jsme na situaci v Česku, kdy v minulých letech rapidně stoupal počet minipivovarů, naopak sládků byl nedostatek,“ vysvětlila ředitelka zmíněné střední školy Stanislava Sajdlová. Škol, kde se tento obor učí, přibylo, ale je jich stále minimum. „Po dokončení studia mohou naši žáci v provozech pivovarů zastávat různé pozice,“ přiblížila ředitelka Sajdlová.

Letos uzavírá studium na žatecké škole šest lidí, druhý ročník jich dokončuje pět, první má už téměř za sebou osm žáků. Od září se ke studiu tohoto oboru přihlásilo dalších sedm budoucích sládků.