S novým rokem přišlo tradiční zdražení nákladů na bydlení. Lidé oproti loňsku zaplatí za energie a další služby o několik desítek korun měsíčně víc než loni.

Na zdražení se podepsala vyšší sazba daně z přidané hodnoty, která se oproti loňsku zvýšila v obou sazbách o jeden procentní bod. Zvýšení cen tepla, vody či za vývoz odpadků je ale vyšší. Letošní zdražování není ale přece jen tak vysoké, jak tomu bylo počátkem loňského roku.

Lidé v okrese Louny, kteří odebírají vodu od Severočeské vodárenské společnosti, a těch je velká většina, za ni letos zaplatí asi o sedm procent víc než loni. Kubík vody s daní, vodné a stočné, stojí 89 korun. Loni to bylo 83 korun.

Zdraží i teplo. Například Žatecká teplárenská, která dodává teplo a teplou vodu velké části domácností ve městě, zdražuje přibližně o dvě procenta. Další navýšení přinese ale zmíněná změna daně z přidané hodnoty, takže například lidé v panelových domech zaplatí za jeden GJ tepla místo loňských 499 korun nově 513 korun. V Lounech si obyvatelé panelových domů, napojení na centrální dodávky tepla, také připlatí ceny společnosti Energie holding se zvyšují z loňských 699 na 724 korun.  

Zvyšuje se cena i za odvoz popelnic a kontejnerů. V Žatci asi o pět procent, v Lounech je zdražení o něco menší. Zdražují i další náklady na bydlení. Například elektřina, plyn, ale i další služby, jako jsou televize nebo internet.