Čaj je velmi populární nápoj. Ovšem pokud chcete ochutnat něco víc než jenom obarvenou vodu s náznakem příchuti, ve které jste několik minut louhovali pytlík s čímsi drceným, zavítejte do čajovny. Poznáte úplně jiný svět.

Existuje nepřeberné množství chutí, s kterými se nedají levné čaje z obchoďáku vůbec srovnávat. U šálku výborného čaje se dá navíc skvěle relaxovat. Přesvědčit se o tom můžete v Čajovně U svatého Mikuláše v Lounech, funguje již od roku 1996.

Při příchodu vás uvítá klidné a hlavně útulné prostředí. Nabídka čajových nápojů je velmi pestrá - ovocné, ovocné s kousky ovoce, černé, zelené, ochucené nebo aromatizované, bylinkové i léčivé, oolong, kvetoucí čaje … „V oblíbenosti vede jasně zelený čaj. Lidé věří, že to je spasitel všech neduhů. Oblíbené jsou příchutě Bancha a Sencha, ty jsou jemnější, nebo Genmaicha - zelený čaj s praženou rýží,“ říká Petra Kudrnová.

Opravdové speciality

I tady platí pravidlo, co člověk to jiná chuť. Stejně tak jak jsou rozmanité čajové příchuti, tak jsou jiná přání zákazníků. „Mezi speciality patří masala, na jeho přípravu je potřeba speciální indické koření, přidává se černý čaj a na závěr mléko. Velmi výraznou chuť, která ne každému sedne, má čaj Pu Ehr, je charakteristický svou zemitou, lehce zatuchlou vůní. Historie tohoto čaje je velmi dlouhá, konzumovat jej mohli jedině císaři. Nosiči čaj přenášeli v koších z plantáží na císařský dvůr čtrnáct dní, jednou jim čaj v koších prorostl plísní. Tím, že to byl čaj tak vzácný, nedovolili si jej vyhodit. Císař ho ochutnal a byl nadšen. Tenhle čaj si buď oblíbíte, nebo jej budete nesnášet, nic mezi tím není,“ říká P. Kudrnová. Ojedinělou chuť má černý čaj Lapsang Suchong, neboli „uzený čaj“. 

Jednotlivé čaje se hodí i k jednotlivým ročním obdobím. Na jaře jsou vhodné bílé čaje, které detoxikují organismus, na léto pak osvěžující zelené čaje, na podzim a v zimě výraznější a těžší černé.

Blahodárné účinky na lidské zdraví

Čaje mají blahodárné účinky na organismus. Číňané, u nichž má pití čaje tisíciletou tradici, jej odedávna považovali za léčivý nápoj. Některé jsou vhodné na zažívání a trávení, pomáhají při nachlazení a chřipce, jiné pomáhají s redukcí váhy.

Kromě čaje má čajovna v nabídce i kávu, mlsouni si rádi dají skvostnou čokoládu. Vitamínovou bombu pak představuje nápoj připravovaný z mladého ječmene, který dodá tělu všechny potřebné vitamíny a minerály.

Trochu puding připomíná nápoj Sahleb, nejde o čaj, ale o hustý sladký mléčný nápoj. Pochází z blízkého východu. „Má povzbudivé účinky díky příměsi kořene vstavače orchidee Orchis mascula, který působí jako afrodisiakum. Podle jednoho přísloví se Sahlab používá mužům pro zdraví a ženám pro radost," prozradila P. Kudrnová.

V odděleném koutku si můžete v klidu vychutnat vodní dýmku a přitom si popovídat s přáteli. „Chodí k nám široké spektrum lidí - studenti, rodiče s dětmi i starší lidé. Pořádáme také akce pro školy a školky, kdy děti seznamuje s historií čaje a způsoby přípravy, součástí programu jsou vernisáže, výstavy a samozřejmě také ochutnávky či seznámení s čajovým obřadem. Oblíbená jsou také setkání se zajímavými hosty, nedávno to byla paní Květa Fialová, podruhé k nám zavítal exorcista Milan Doležal, 4. dubna přijede Uršula Kuklová, lísky budou v prodeji od 5. března,“ doplnila P. Kudrnová.