Uzamčená vrata opatřená řetězy. Areál bývalého letního cvičiště v Lounech je uzavřený, nikdo se do něj nedostane. Až na dělníky. V nejbližších dnech totiž začne jeho rozsáhlá rekonstrukce. Areál bude i poté sloužit k volnočasovým aktivitám, ovšem v daleko přívětivější podobě.

Rekonstrukce však neproběhne celá tak, jak město plánovalo. Zatím se nebude stavět travnaté hřiště na malou kopanou ve střední části cvičiště. „Důvodem je, že se do výběrového řízení na tuto část prací přihlásila pouze jedna firma, která nakonec s městem nepodepsala smlouvu. Takže jsme výběrové řízení zrušili,“ sdělil místostarosta Jan Čermák.

Podle jeho slov by se výběrové řízení mělo opakovat. „Otázkou ale je, zda se hřiště povede postavit ještě letos,“ dodal. Nově vzniklou situací by se měli zabývat lounští radní v druhé polovině dubna.

Studie možné budoucí podoby letního cvičiště v Lounech
Nové letní cvičiště v Lounech řeší odvážná studie

Naopak zbylá část cvičiště se má začít opravovat ještě tento měsíc, a to plocha ve směru ke kolejím. Asfaltové hokejbalové hřiště tam zůstane. „V rámci rekonstrukce vyroste v severní části nové dětské hřiště pro školáky i předškoláky. Oprava zahrnuje výstavbu mlatové pěší komunikace, instalaci mobiliáře, výsadbu dřevin a umístění vodního prvku pro ochlazení v letních měsících,“ vyjmenovala změny vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská.

Na místě zůstane také nynější street workoutová sestava pro venkovní posilování, novinkou naopak bude vzduchová trampolína.

Výběrové řízení na tuto část prací už se povedlo radnici dokončit. Podle jeho výsledku za ně zaplatí 3,9 milionu korun, do konce června by mělo být hotovo.

V areálu se cvičilo na spartakiády 

Letní cvičiště nad autobusovým nádražím v Lounech bylo původně asfaltovou plochou částečně lemovanou betonovými tribunami, areál se za bývalého režimu využíval například k secvičování spartakiád. Poměrně rozlehlý prostor se postupně měnil. V jižní části vyrostlo hřiště na hokejbal s mantinely, vedle sektor pro skateboard, ve střední vznikla betonová plocha s nafukovací halou na tenis. Ta už je ale zase pryč. V této části má vyrůst zmíněné travnaté hřiště na malou kopanou. V jižní části areálu, která nyní projde rozsáhlou rekonstrukcí, jsou dětská hřiště i menší hřiště na fotbal.

Lounská veřejnost areál využívá k různým volnočasovým aktivitám, konají se tam i některé městské akce, například čarodějnice. Ty letošní v neděli 29. dubna se tam však kvůli začínající rekonstrukci konat nebudou, organizátoři je přesunuli do amfiteátru bývalého letního kina na výstavišti.

Lávka přes Ohři v lounských Masarykových sadech
V Lounech pokračuje revitalizace parku, práce začaly na podzim