Mezi posledními, který se o tom osobně přesvědčil, byl ústecký řidič. Při kontrole jeho auta 21. července zjistili celníci v centrální evidenci příjmů a nedoplatků, že dluží státu 4 700 korun. Na místě uhradil 200 korun a na zbytek si vzal složenku.

Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního úřadu vybírají celníci poplatky a odvody i za odběr podzemních vod, za odnětí lesní půdy, za znečišťování vod či ovzduší.

VYBRANÉ MILIONY

„Vybrali jsme téměř 158 milionů korun a bezmála 30 milionů jsme získali za pokuty uložené jinými správními orgány,“ sdělil Nejedlý.

Za první pololetí převzali celníci v Ústeckém kraji od policie k vymáhání 4 412 pokut za dopravní přestupky. „Vybrali jsme na policejních pokutách přes 16 milionů korun,“ upřesnil Nejedlý. Celníci mají přístup do databáze dlužníků a pokuty s řidiči či prodejci řeší několikrát za den.

Některé dlužníky přesvědčí o zaplacení až exekuce. „V prvním pololetí jsme poslali dlužníkům 1 070 vyrozumění o nedoplatku a vydali 7 712 exekučních příkazů. Na bankovní účty jsme museli sáhnout 3 828 neplatičům a v 3 308 případech na mzdy dlužníků u zaměstnavatelů,“ uvedl mluvčí.

Hrací automaty. Ilustrační foto.
Celníci v kraji zabavili desítky nelegálních herních automatů