Na rozdíl od „běžné“ ohniskové deratizace, se do plošné deratizace musí zapojit i například majitelé rodinných domů či správci bytů v panelových domech.

Nejvhodnějším řešením pro každého majitele domu je objednání specializované firmy, která deratizaci provede. Právě tento postup doporučuje Městský úřad Žatec. „Deratizace se musí provést správně, aby nedošlo k ohrožení zdraví a života osob i zvířat,“ vysvětlil Kamil Plíšek ze žatecké radnice. Ta na svém webu zveřejnila kontakty na specialisty, na které se mohou lidé obrátit.

Archivní snímek z Nechranické přehrady.
Hladina Nechranic kvůli pracím na hrázi klesne mimořádně nízko

Druhou možností je, že si nástrahu pořídí sami majitelé domů v obchodě, například v drogerii, kde dostanou i základní informaci o tom, jak prostředek použít. Možnost, která pravděpodobně mnoha lidem přijde jako nejjednodušší či nejlevnější, ale odborníci nedoporučují. Právě kvůli bezpečnosti.

„Tuto možnost nedoporučujeme, protože je zde mnoho rizik. Návnadu mohou najít děti, domácí nebo hospodářská zvířata a může dojít k ohrožení zdraví nebo dokonce života nezúčastněné osoby, popř. vzniknout škoda,“ zdůraznil Kamil Plíšek.

Městský úřad Žatec proto doporučuje buď se obrátit na profesionální firmu, nebo si alespoň prostudovat základní pokyny na internetové adrese www.dddinfo.cz.

Menší deratizace probíhají v Žatci pravidelně během roku. Větší, která se chystá na příští týden, tak jednou za tři roky. V Žatci jsou potkani přemnoženi dlouhodobě. Je celkem běžné, že tyto hlodavce lidé vidí na ulicích nebo třeba na chodbách či ve sklepích panelových domů. Zamořené jsou navíc prakticky všechny kanalizační stoky ve městě. Přemnožení potkanů je nebezpečné zejména kvůli možnému šíření různých nemocí, ničí i majetek.

Ilustrační foto
Chlapcův život vyhasl na dálnici, finanční sbírka má pomoci jeho babičce