Jedním z míst, která si američtí filmaři vybrali pro film z druhé světové války, je Žatec. Ve městě budou natáčet tři týdny. „Rada města schválila filmařům nájem pozemků, a to od 16. června do 8. července za nájemné ve výši 900 tisíc korun,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová.

Zda do města přijedou i dvě hlavní zmíněné herecké hvězdy, produkce neprozradila. „Jako český zástupce produkce nemám oprávnění sdělovat informace, jací herci budou v konkrétních lokalitách natáčet,“ sdělil Václav Mottl ze společnosti Czech Anglo Productions, která natáčení v Česku zajišťuje.

Filmaři v Žatci „zaberou“ rozsáhlé oblasti historické části města. Bude se točit v centru i v okolí Nerudova náměstí. Pro potřeby štábu a natáčení mají sloužit náměstí Svobody, Chelčického, 5. května, Hošťálkovo náměstí a přilehlé ulice. Natáčení přinese různá omezení v dopravě a parkování.

V neděli probíhalo natáčení druhé serie krimiseriálu Rapl v Trmicích.
FOTO: Rapl řádí na severu. Další díly populárního seriálu natáčí v těchto dnech

Děj snímku se odehrává v Berlíně na konci druhé světové války. Mladý chlapec sní o velké armádní kariéře. S nadšením hltá nacistickou propagandu a režimem schválenou literaturu. Poklidný život malého chlapce ale naruší zjištění, že jeho matka (Scarlett Johansson) skrývá malého židovského chlapce. Sam Rockwell si ve filmu zahraje německého kapitána.

O produkci se v ČR stará společnost Czech Anglo Productions, která Žatec dobře zná. Zajišťovala v Česku natáčení amerického filmu Úkryt v zoo, který se natáčel ve městě na podzim roku 2015. Tento snímek, který je příběhem Židů ukrytých za války ve varšavské zoologické zahradě, pak mohli diváci vidět v českých kinech loni na jaře. Tehdy patřil k nejnavštěvovanějším snímkům v českých biografech.

Zdroj: Youtube

Úkryt v Zoo (2017) - Trailer  Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Točí tu často

Filmaři si vybírají pro natáčení svých snímků město Žatec hodně často, hlavně pro historické filmy, které se odehrávají hlavně za války. Lákají je zejména zpustlé části historického centra. Ve městě se natáčely desítky filmů a seriálů, reflektuje to dlouhodobá výstava v žatecké Galerii Sladovna, která je jedním z turistických lákadel města.

Snímek Jojo Rabbit se bude natáčet v Praze, Žatci a na dalších místech. Režisér novozélandsko-židovského původu Taika Waititi, který si ve filmu sám zahraje imaginární postavu Hitlera, chystá natočit jednu ze scén v červnu také v Úštěku na Litoměřicku.

Natáčení trilogie Zahradnictví nedaleko synagogy v Žatci
Mapka ukáže, kde všude se v Žatci natáčelo

Produkce o tom informovala město a v uplynulých dnech také obcházela místní podnikatele, aby je žádala o shovívavost a domluvila se s nimi na úhradě ušlého zisku. „Ve dnech 11. a 12. června kvůli tomu bude uzavřeno náměstí,“ řekl starosta Úštěku Pavel Kundrát.