Nebojte se, pošty rušit nebudeme. Počet vesnických pošt zůstane na stejném počtu, jako je nyní, omezovat se nebudou, slibují aktuálně nový český premiér Bohuslav Sobotka i vedení České pošty. Reagují tak na obavy lidí, že pošty začnou kvůli finančním úsporám mizet z vesnic. Mluvit o tom totiž začaly v minulých měsících některé úřady, vážně se o tom uvažovalo. O své pošty se obávají i lidé v okrese Louny.

„Rušení malých pošt by byla hloupost. Co by dělali starší lidé? Jezdili by s každou složenkou deset kilometrů do města? S penězi, s každým dopisem? Budou navíc platit za dopravu, prodražilo by se jim to, strávili by také dlouhý čas na cestě, protože autobusy také nejezdí pořád. Pošty na menších obcích je určitě dobré zachovat," myslí si například Petra Holá z Měcholup.

Stejný názor má i Bára Vacková z jiné menší obce na Žatecku, z Libočan, kde má sice pošta otevřeno jen dvě hodiny denně, ale bez ní by lidé byli „odříznutí" ještě více. „Zrušení pošty by bylo hodně špatné. Mladí a pracující se ještě dostanou do města, ale co starší lidé, ti ji hodně využívají. S každou věcí by museli do Žatce, to by nebylo dobré. Naopak bychom uvítali rozšíření pracovní doby," říká.

Veřejný slib

Ilustrační snímek.Podle současného vedení státu se ale nemusí lidé bát. Plán na rušení vesnických pošt byl údajně zamítnut. Dobrou zprávu pro všechny, kdo se o svou malou vesnickou poštu obávají, mají aktuálně nový český premiér a vedení České pošty. Veřejně deklarovali, že malé pobočky na venkově se rušit nebudou. „Občané žijící v malých obcích se bát nemusí. Pobočky se zavírat nebudou," vzkázal aktuálně Bohuslav Sobotka (ČSSD), nový český předseda vlády.

Stejně na dotazy Deníku reaguje i vedení České pošty. „Žádné podstatné změny, pokud jde o poštovní síť, nechystáme," vzkázala Marta Selicharová, tisková mluvčí České pošty. Podle vedení České pošty se sice ještě bude o možných drobných změnách jednat, pokud k nim ale vůbec dojde, mají být hodně malé. „Že změn bude pravděpodobně minimum, je patrné z vyjádření premiéra i ministra vnitra," ujistila Marta Selicharová.

Pošta potvrdila slova předsedy vlády

V okrese Louny je celkem jedenačtyřicet poštovních míst 39 poboček pošty, jedna pobočka Partner a jedno depo. Tato hustá síť by měla tedy i do budoucna zůstat zachována. Například v Žatci jsou dvě pošty a jedno depo, v Lounech jsou pak pošty tři. Na malých obcích funguje většinou pošta od pondělí do pátku, jen ve větších sídlech mají otevřeno i o víkendu.

Nejmenší pošty, například v Libočanech nebo Vinařicích, mají otevřeno třeba jen dvě hodiny denně, ale i za to jsou lidé z obcí rádi. Úplné zrušení pobočky by lidem na malých vesnicích hodně zkomplikovalo život.

Místo k setkávání

Pošta na malých obcích není jen klasickou poštou. „Česká pošta není pouze držitelem poštovní licence, ale také přirozeným místem, které dnes nejen v malých obcích nabízí i další důležité služby," potvrzuje Josef Bezdíček, místopředseda Svazu měst a obcí České republiky.

V minulých měsících proti rušení malých pošt protestovalo také Sdružení místních samospráv a pro jejich zachování sepsalo petici. Probíhala například také na Lubenecku, kde ji podepsalo 270 lidí. V celé republice pak více než 75 000 lidí.

Finanční úspory

O rušení některých vesnických pošt se začalo mluvit po zveřejnění návrhu Českého telekomunikačního úřadu, který tvrdil, že by minimální počet pošt mohl být stanoven až na číslo 2 100. Přitom v současné době je pošt po celé republice zhruba 3 220.

V minulém roce se tak o případném rušení vzrušeně diskutovalo, zveřejněny byly různé plány. Rusnokova vláda nakonec návrhy a debaty o rušení některých pošt, o kterých se diskutovalo, pozastavila, teď je odmítla i nová vláda. O snížení počtu malých poboček se začalo mluvit kvůli finančním úsporám.