Český chmel v bio kvalitě, který se pěstuje především na Žatecku, by se mohl začít vyvážet do Německa. V Norimberku o tom jednal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO s tamní organizací ekologického zemědělství Gäa e.V. Vereinigung ökologischer Landbau (GÄA). Vyjednávání se týkalo mimo jiné certifikace českých ekologicky vyprodukovaných komodit. ČTK o tom informovala mluvčí Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Sylva Horáková.

Už loni se do Německa začalo vyvážet české bio mléko, nyní se cesta otevírá také tuzemskému chmelu či sladu v kvalitě bio. „V České republice bylo zahájeno pěstování chmele v ekologickém režimu. Bio pivo Žateckého pivovaru bylo uvedeno na trh koncem minulého roku a německé partnery velmi zaujalo. Je zde šance certifikovat chmel a slad podle standardů GÄA, podobně jako je tomu u mléka, aby i tyto typicky české suroviny mohly být využívány německými pivovarníky," uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Dodala, že pivo v kvalitě bio se v Německu pije mnohem více než u nás.

Deset hektarů pro ekologický režim

V České republice je zatím registrováno asi deset hektarů pro pěstování chmele v bio kvalitě. „Nejvíc těch ploch je na Žatecku, ale jednoho pěstitele máme také v Tršicích u Olomouce," uvedl Josef Ježek z žateckého Chmelařského institutu.

České bio výrobky sice musejí splňovat evropské normy, podle Nesrstové jsou však na kvalitu bio výrobků v Německu ještě vyšší požadavky. „Němci mají téměř ve všem nadstandardní požadavky. Pokud se jedná o bio mléko, musí naši bio mlékaři splnit nadstandardní požadavky, aby mohli vyvážet do Německa. Pokud by se měl vyvážet chmel, také bychom museli plnit nadstandardní požadavky," uvedla Nesrstová s tím, že v tom právě spočívá certifikace. Odhadla, že proces certifikace může trvat zhruba půl roku až rok. Cesta k vývozu českého bio chmele do Německa je na úplném počátku.

Ježek upozornil, že poptávka po českém bio chmelu by mohla vzniknout i ve Spojených státech. Od ledna 2013 tam přestala platit výjimka, že bio pivo vyrobené na území USA smí do určitého množství obsahovat konvenční chmel. Od Nového roku to tak není, smí se používat jen chmel v bio kvalitě. „To je možná příležitost pro naše obchodníky. I v Americe už pěstitelé reagují na poptávku a rozšiřují plochy," dodal.

Lucie Chlebná