Pěstitelé letos sklidili 6202 tun chmele, úrodu hodnotí jako průměrnou, loni byla ještě o 872 tun nižší. Zájem se po letech obrací k zpět k aromatickým odrůdám. Informoval o tom tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík. Nejvíce chmele se pěstuje na Žatecku, kde letos producenti sklidili 4689 tun.

Vývoj na chmelnicích poznamenalo na Rakovnicku a na Moravě suché jaro. Naopak deštivé léto komplikovalo samotnou sklizeň. Během letních bouřek padlo podle Kovaříka zhruba 20 hektarů chmelnic. Nicméně po na výnosy podprůměrném roce 2012 a průměrném roce 2013 je letošní sezona příznivější, což se ovšem nepromítne do cen. „Pro obchod s českým chmelem je charakteristické, že veškerá produkce roku je prodána v rámci dlouhodobých smluv," vysvětlil předseda svazu Luboš Hejda.

Novým světovým trendem je návrat k aromatickým odrůdám. Boom zažívají takzvané voňavé chmele. Reakcí českých pěstitelů na to byl mimo jiné růst plochy chmelnic, která tak po čtrnáctiletém klesání vzrostla o 141 hektarů na 4460 hektarů. „Naší snahou je reagovat na rostoucí poptávku po aromatickém chmelu, zvyšovat plochu chmelnic, intenzitu pěstování a tím navrátit oboru stabilitu a růst. Pozitivní vývoj je již zřejmý z letošního zájmu pěstitelů o sadbu chmele," uvedl Hejda.

Za meziročním růstem plochy chmelnic stojí podle Kovaříka také podpora ministerstva zemědělství. V některých regionech pěstitelé obnovovali chmelnice po loňských povodních. Ve srovnání s rokem 2006 je současná plocha nižší o 1000 hektarů.

Třetím rokem se sklízel biochmel

Přestože sklizeň poznamenal déšť, neprojevilo se to na kvalitě. Pěstitelé třetím rokem sklízeli také odrůdu Žatecký poloraný červeňák v bio kvalitě. „Takový způsob pěstování chmele je sice v u nás na velmi malé ploše, ale jistě má svá odbytiště. Zaznamenáváme nejen poptávku ze zahraničí po samotném biochmelu, ale také od tuzemských pivovarů, jelikož po českém pivu s českým biochmelem je značný zájem na trzích jako jsou skandinávské země nebo USA," popsal Kovařík.

Česká republika je po Německu a USA třetím největším producentem chmele. Celosvětově se chmel pěstuje na ploše 47 334 hektarů. Podle posledních odhadů, které má český svaz k dispozici, bylo sklizeno přibližně 93.900 tun chmele s celkovou produkcí alfa hořkých látek přibližně 9.300 tun. Aromatické odrůdy zaujímají zhruba 60 procent světové plochy chmele.

Radka Fialová