Logo vytvořil žatecký grafický designer Lukáš Hájek a poprvé jej symbolicky na balík se chmelem nalepil ministr zemědělství Petr Gandalovič v sobotu 2. září při Dočesné. „Letos to bude poprvé, co tak bude žatecký chmel označován. Vyjadřuje to prestiž a tradici,“ uvedl Zdeněk Rosa, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR.

V unii je Žatec jediným se známkou

V rámci Evropské unie je žatecký jediným chmelem, který získal takovou ochrannou známku. Označením žatecký chmel může být označen pouze jemný aromatický chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák vypěstovaný v Žatecké chmelařské oblasti. Unie poskytuje ochranu označení původu a zeměpisného určení vybraným regionálním produktům, jejichž reputace přesahuje národní hranice. Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí.

Takovou ochranu má v Unii několik set výrobků. V ČR to jsou například lomnické suchary, štramberské uši, pohořelický kapr, hořické trubičky, budějovické pivo a další. Mezi nejznámějšími produkty, jež EU chrání, jsou např. sýry feta či gorgonzola, parmská šunka, marcipán z německého Lübecku nebo balzamikový ocet z italské Modeny.