Přes tři tisíce tun, tedy velkou část loňské sklizně z celé České republiky, zpracoval podnik Chmelařství, družstvo Žatec. Produkce zamíří k zákazníkům prakticky do celého světa.

Chmel se granuluje a lisuje

Ilustrační foto.„Na konci minulého týdne byla ukončena sezona zpracování granulovaného a lisovaného chmele. I přesto, že se na celkovém objemu zpracování odrazila nízká sklizeň roku 2015, byly celkově zabaleno ve Chmelařství, družstvu Žatec, přes tři tisíce tun chmele," sdělil Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství, s tím že důležitou součástí kvalitativního řetězce při zpracování chmele je jeho uchování v chlazených skladech. Ten má družstvo v třináctipatrové budově v objektu Chmelařství nedaleko západního vlakového nádraží. Dokončen byl v roce 2004.

„Za posledních 25 let zpracovalo Chmelařství přes 138 tisíc tun chmele, což odpovídá přibližně 1 400 milionům hektolitrů piva uvařeného zcela z českého chmele, tedy spotřebě v České republice na více než 100 let," vypočetl Zdeněk Rosa.

Chmelařství se podílí také na obchodu s chmelem, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Bohemia Hop. Hlavními zahraničními trhy, mimo velmi důležité dodávky pro české pivovary, jsou pro společnost tradiční Japonsko, Čína, Vietnam, ale také řada zemí v Africe, Jižní a Severní Amerika a z evropských trhů například Belgie, Rusko nebo Finsko. „Velká pozornost je ve společnosti kladena také na rozvíjející se segment malých pivovarů a speciálních piv v rámci celého světa," sdělil předseda představenstva Zdeněk Rosa. Důležitá je v tomto ohledu podle jeho slov úzká spolupráce se žateckým Chmelařským institutem s přípravou speciální várek zaměřených na různé využití českých odrůd chmele.

Společnost nabízí volná místa

Chmelařství, družstvo Žatec, také zajišťuje modernizace strojních technologií potřebných při sklizních chmele a výstavbu konstrukcí chmelnic. „Celkový objem těchto nasmlouvaných akcí na roky 2016 a 2107 představuje více než 60 milionů korun. V návaznosti na růst zájmu o chmelařské technologie nabízíme v současné době řadu volných pracovních pozic, jejich seznam je na našich internetových stránkách," sdělil Petr Palán, provozně ekonomický ředitel družstva.