V Žatci se dokončuje rozsáhlá rekonstrukce renesanční sladovny v Masarykově a Nákladní ulici. Stavebně se tím po více než dvou letech završil projekt Chrámu chmele a piva v Žatci, jehož poslední etapou právě rekonstrukce sladovny byla.

Rekonstrukce sladovny stála zhruba třicet milionů korun, což je o třetinu víc, než se původně předpokládalo. Za prodražením mohou vícepráce, které si město dodatečně objednalo.

Objekt sladovny by se měl začít využívat příští rok, zřejmě od května. V přízemí sladovny bude informační kancelář s prodejem suvenýrů. K vidění bude také výstava Žatec ve filmu, kde budou v krátkých ukázkách prezentovány filmy, které ve městě byly natáčeny. Na tyto prostory naváže i malé studio, kde si budou moci děti vyzkoušet svoje moderátorské a herecké schopnosti před zapnutou kamerou. V objektu budou vystavené také archeologické nálezy, které se objevily během celé výstavby Chrámu chmele a piva. V patře sladovny vznikne galerie moderního umění.

Historie objektu sahá do 17. století, kdy v něm byla sladovna. Později objekt sloužil jako městská sýpka a ještě později v něm sídlila výrobna a prodejna barev a drogerie Jacobs. Původní reklamy na fasádě objektu byly při jeho rekonstrukci obnoveny.

Od poloviny 20. století objekt chátral, uvažovalo se o jeho demolici. Město Žatec, které je jeho vlastníkem od roku 1991, se jej snažilo v letech 1992 až 2007 bezúspěšně prodat. Záchranu historicky cenné budovy přineslo až její zařazení do projektu Chrámu chmele a piva a jeho realizace díky dotaci ve výši 211 milionů korun z Evropské unie.