Když po lednovém politickém převratu v Žatci ředitel Chrámu chmele a piva Jaroslav Špička povýšil a odešel do křesla místostarosty, hledal se rychle nový šéf ambiciozního turistického komplexu. V kuloárech padala různá jména, nakonec se ale řízení ujal ekonom Ondřej BaštýřDříve pedagog na žatecké střední škole, řadě lidí známý také jako brankář tamního divizního fotbalového klubu, byl v té době už zaměstnancem Chrámu a dohlížel na peníze, byl řízením pověřen bez výběrového řízení. Vedení města mu věří, že dokáže projekt nejen udržet, ale že ho také bude rozvíjet.

Proč někteří lidé v Žatci stále nepřijali Chrám za svůj? Jak to chce změnit? Jsou definitivně vyřešeny některé problémy? Jak vlastně vypadá ekonomická situace turistického komplexu a hlavně, jaké novinky připravují?

Chrám chmele a piva v ŽatciPřivane s novým ředitelem do Chrámu chmele a piva také nový vítr? Bude se něco měnit?
Nic razantního. Nějaké drobné změny jistě budou, nové nápady máme, máme jich hodně, ale chceme hlavně navázat na práci Jaroslava Špičky a pokračovat ve vzestupném trendu a postupně vychytávat mouchy. Ale určitě přijdou nové věci, už na nich společně s Jaroslavem Špičkou pracujeme od loňské Dočesné. Budou novinky jak v turistické sekci, tak v minipivovaru a v restauraci.

Řízením jste byl pověřen, neproběhlo výběrové řízení. Je to podle vás správný postup?
To není tak úplně otázka pro mě. Vedení města chtělo pokračovat v práci započaté Jaroslavem Špičkou, je uvolněným zastupitelem a jeho místo přetrvává, jsem pouze pověřený vedením. Společně jsme s ředitelem dva roky pracovali na rozvoji Chrámu. Zástupcem ředitele jsem byl již dlouho. Za sebe mohu říci, že dám Chrámu všechny své síly.

Zkuste tedy nějaké plánované novinky představit.
Chtěli bychom například pokračovat ve zlepšení informovanosti veřejnosti. Lidé o nás musí vědět, máme tu akce, lidé se o nich musí dozvědět.

Právě to byla v minulosti jedna z bolestí Chrámu chmele a piva. Turisté z daleka se o něm prostřednictvím různých reportáží a veletrhů dozvídali, jezdí do Žatce, ale někteří lidé přímo ze Žatce k němu nemají řekněme úplně vřelý vztah. Řadu z nich nedokázal zatím zaujmout, možná tam ani nebyli, někteří si stěžují, že o konaných akcích nevědí. Myslí si, že by Chrám měl být více vidět doma.
Ano, v minulosti to tak asi bylo, ale musím říci, že za působení Jaroslava Špičky a s novým týmem se situace razantně změnila. Je to minulost (říká důrazně). Co se týká čísel, zlepšujeme se, máme vzrůstající tendenci. Lidé nás začali vnímat daleko pozitivněji a určitě chceme, aby lidé Chrám přijali za svůj. Samozřejmě kritiku vítáme, vždy nás posouvá dál. Určitě mohu slíbit, že budeme dál pracovat na zlepšování.

Nově zrekonstruovaná renesanční sladovna v ŽatciCo tedy konkrétně připravujete pro lidi ze Žatce a okolí, aby Chrám nevnímali jen jako restauraci?
Tak to určitě není, třeba Sladovna žije kulturou. Jsou tam výstavy jak v uvozovkách velkých umělců, tak i místních. Loni jsme tam vystavovali například kočárky a chystá se další expozice ze vzácné sbírky manželů Zemanových. Určitě chceme pracovat s oběma skupinami. Jak s turisty, tak s místními. Chceme vylepšit webové stránky, kde právě více můžeme zvát místní na koncerty a akce, které se u nás konají. Také plánujeme dále rozvíjet klášterní zahradu, dělat více akcí na místě, kam si lidé ze Žatce chodí odpočinout. V prostorách restaurace také proběhne v rámci kulturního léta festival.

Jak vnímáte fakt, že mnoho lidí ze Žatce a okolí ani možná v Chrámu chmele a piva nebylo. Jak je chcete nalákat?
Jsme si toho vědomi a není to dobře. Každý ze Žatce a okolí by nám měl dát šanci, přijít se podívat na věž, kouknout se na naší expozici, chceme i tyto lidi nalákat. Spolupracujeme se školami, chceme v tom pokračovat, aby se k nám přišly podívat děti. Plánujeme další dny otevřených dveří. Je jedním z mých hlavních cílů, aby projekt Chrámu nebyl vnímám negativně, aby si sem lidé našli cestu. Aby nám dali šanci. Někteří možná druhou, protože musíme přiznat, že v začátcích to tu někdy nefungovalo úplně dobře, ale jsou za námi dva úspěšné roky, kdy jsme se posunuli, troufnu si říci, o sedmdesát procent nahoru.

Říkáte, že Chrám jde nahoru i po ekonomické stránce. Jak je na tom aktuálně s návštěvností?
Za loňský rok nás navštívilo zhruba dvacet tisíc turistů. Je to super výsledek, jsme rádi, posunuli jsme se z roku 2013 o čtyři tisíce platících turistů a to je také přínos městu, i když to mnozí nevidí a vidět nechtějí. A ano, po ekonomické stránce jdeme nahoru. Obě činnosti, hlavní turistická, i vedlejší restaurační, mají za rok 2014 kladný hospodářský výsledek.

V Žatci se v minulosti natáčela řada filmů, ve Sladovně je o nich expozice. Připravujete i v tomto směru nějaké novinky?
Ano, máme rozjednaný nový projekt, ještě ho nemohu prozradit, ale i na tomto pracujeme. Ale v hlavě už nápady máme, mohlo by to být provázané s návštěvou míst, kde se filmy natáčely, určitě zase oslovíme školy a lidi ze Žatce.

Nová restaurace s názvem U Orloje, která je součástí nového Chrámu chmele a piva v Žatci

Ve vzdálenější minulosti byly problémy s restaurací, obsluhou, jídlem. Můžete dnes říci, že už se jedná definitivně o historické události, že už je restaurace v pořádku?
Je to minulostí. Došlo ke změnám a nový provozní a šéfkuchař jsou kvalitní. Ostatně každý den tam obědvám. A věřte, že jsem na jídlo kritický a chutná mi. A ostatně je to vidět i na číslech, o kterých jsme se bavili. Kdyby se situace výrazně nezlepšila, lidé by k nám určitě nechodili. Ale i tam se chceme dále zlepšovat, pořád je co zlepšovat. Jak vždy říká kolega Špička, jsme možná v půlce, stále máme na čem makat (směje se).

Jak funguje vaše spolupráce s bývalým ředitelem Jaroslavem Špičkou? Dost často ho zmiňujete. Sám jste říkal, že na jeho práci chcete navázat.
Funguje jako jakýsi konzultant, stále jsem pověřený vedením, ne jmenovaný ředitel. Odvedl tady velký kus práce. Zodpovědnost a řízení je samozřejmě nyní na mně, ale stále spolu důležité věci probíráme, pomáhá mi, ale také určitě bude chtít vidět výsledky.

Mohou zájemci už turistickou část Chrámu chmele a piva navštívit?
Zkusili jsme letos začít sezonu dříve, protože je nezvykle teplo a hezky. Zatím je otevřené infocentrum o víkendech, přes týden turistická část funguje po předchozí domluvě. Oficiální slavnostnější zahájení chceme udělat v dubnu, bude připravený i doprovodný program.

Děkuji za rozhovor.