Za vstup na nově otevřená hřiště v areálu Chrámu chmele a piva budou maminky s dětmi platit.

Poplatek je ale spíše symbolický, vybrané peníze mají hradit provoz hřišť a sloužit k jejich údržbě.

V Žatci se stavebně pomalu dokončuje projekt Chrámu chmele a piva za více než čtvrt miliardy korun. Město na něj získalo dotaci z Evropské unie, Chrám se má stát jedním z největších turistických lákadel Ústeckého kraje.

Některé části projektu už jsou dokončeny a slouží turistům a obyvatelům města. V minulých dnech bylo otevřeno právě venkovní hřiště, do kterého je vstup z ulice Komenského alej naproti velitelství 4. brigády. Zároveň s tím bylo dokončeno hřiště v prvním patře sousední budovy Chrámu. „Obě hřiště jsou zpoplatněna. Vstup na venkovní je 20 korun, do vnitřního 10 korun. Vybrané peníze půjdou do údržby hřišť a na jejich provoz,“ sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce. Venkovní hřiště je tématicky spojené s pěstováním chmele, uvnitř budovy má charakter dopravního hřiště.

Další dětské hřiště vzniká v areálu klášterní zahrady, která je rovněž rekonstruována v rámci projektu Chrámu chmele a piva. V rozlehlém oploceném prostoru pod domovem důchodců vzniká odpočinková zóna, otevřena by měla být ve druhé polovině letních prázdnin.

Pracuje se také v bývalé renesanční sladovně. Ze zdevastované budovy naproti bývalému Posádkovému domu armády vzniká kulturní a společenské centrum, dokončeno bude zřejmě počátkem příštího roku.