Konflikt vznikl při rozhodnutí, že každá domácnost v Nečichách si bude muset pořídit domácí čističku. To se ale občanům osady nelíbí. Poslední jednání před několika dny mezi občany a zástupci města se neslo v bouřlivé atmosféře, ze kterého odešli občané rozhořčeni. Lounské radnici vyčítají, že se chce zbavit nákladů.

To město ale odmítá. Na každou čističku obyvatelům přidá 25 tisíc korun, přičemž její cena je kolem čtyřiceti až padesáti tisíc korun. Občané Nečich chtějí centrální čištičku pro celou obec. Domovní čističky jsou pro občany drahé. „Shodli jsme se, že v našem případě by bylo nejlepším řešením vybudování biologické kořenové čističky, která vyžaduje velmi malou údržbu, řešení je ekonomicky i prostorově nenáročné a zcela v duchu požadavků ekologů,“ říká Jaroslav Skalický z Nečich.

Občané argumentují

Podle občanů Nečich jsou domovní čističky nevhodné a neokonomické. „Nebyl zohledněn fakt, že domovní čistírny pracují kvalitněji, lépe a spolehlivěji v pravidelném a trvalém režimu, ne tak u domů rekreačních. Myslíme si, že mnohem vhodnější by byly kořenové čističky, které nezapáchají. Nelíbí se mi jednání vedení města, mám pocit, že jsme tak trochu stavěni do pozice občanů druhé kategorie,“ pokračuje J. Skalický.

Naopak starosta města Jan Kerner trvá na tom, že domácí čističky jsou dobrým řešením. „Problémem se zabýváme již několik let. V osadě chybí splašková kanalizace, která by byla v případě centrální čističky nutná. Vyšla by až na 10 milionů korun. Výstavba by s sebou nesla i rozkopání obce,“ říká Jan Kerner.

Zastupitelé města schválili pro občany finační příspěvek a technickou pomoc. „Pořizovací náklady se mohou vyšplhat výše, ale k příspěvku mají občané také možnost půjčit si finance z fondu oprav a bydlení. Během příštích měsíců navštíví zájemce projektant, který poradí po technické stránce,“ dodal Jan Kerner. Problém se týká také osady Brloh. V obou obcích žijí většinou starší lidé, kteří na čističku, montáž a údržbu nemají peníze. Obyvatelé sepsali dokonce petici proti domácím čističkám.

Město od čističek v osadách neustoupí

Město Louny trvá na stavbě čističek ve dvou osadách

Lidé z osad nechtějí čističky

Město přispěje na domovní čističkyx