Čistá Ohře a špinavé menší toky, jako jsou Hutná, Liboc, Chomutovka a Blšanka. Tak by se dala shrnout kvalita povrchových vod v okrese Louny.

Povodí Ohře vydalo v minulých dnech na základě měření z letošního roku mapu čistoty povrchových vod u toků, které spravuje. Ohře je v ní uvedena jako mírně znečištěný tok, kvalita vody v řece byla sledována ve Tvršicích u Žatce, Postoloprtech, Lounech a Černčicích. Ve většině ukazatelů je kvalita v řece hodnocena podle české normy jako neznečištěná nebo mírně znečištěná voda.

Hůře na tom jsou zmíněné menší toky. Voda v Blšance se po opuštění vojenského prostoru v Doupovských horách rychle mění z hlediska kvality z mírně znečištěné na velmi silně znečištěnou. Obdobné je to s Libocí. I tento potok pramení na Doupově a až do Pětipsů na Kadaňsku je jen mírně znečištěný. Pak se kvalita rychle zhoršuje a na Žatecku už je Liboc velmi silně znečištěná. V této nejhorší kategorii je i Hutná a Chomutovka.

Na kvalitu povrchových vod má vliv řada faktorů. Nejčastěji jsou znečišťovány zemědělskou a průmyslovou výrobou a splašky z domů, které nejsou napojeny na čistírny odpadních vod. Někdy dochází ke znečištění vod přirozenou cestou, například z rašelinišť.

Připomeňte si: OBRAZEM: Stovky pstruhů ochutnaly svobodu