Co se v mnoha městech dlouhodobě nedaří, vypadá v podání Cítolib na Lounsku snadně. Hned na první výzvu tam sehnali dvojici strážníků pro nově vznikající obecní policii. V těchto dnech se připravuje služebna, v garáži už čeká zánovní automobil.

„Výběrové řízení jsme museli prodloužit, nakonec ale přišly dvě plnohodnotné žádosti se všemi dokumenty. Uchazeči úspěšně prošli pohovorem a psychotesty a právě absolvují povinný devítitýdenní kurz ve školícím středisku," je spokojený starosta Cítolib Petr Jindřich.

Asistenti prevence kriminality

Uniformu Obecní policie Cítoliby oblékne žena s desetiletou praxí u státní policie a také mladý muž. Vize je taková, že by měli sloužit jednotlivě, ovšem s podporou asistentů prevence kriminality. „Ty jsme ještě nezačali vybírat. Jednáme o spolupráci s Úřadem práce," podotkl starosta. „Věřím, že se podaří vybudovat u občanů respekt k našim strážníkům. Budou dohlížet na veřejný pořádek a drobnější problémy, ke kterým není potřeba volat státní policii," dodal.

Tedy například vandalismus či rušení nočního klidu. S měřením rychlosti dopravy se podle starostových slov nepočítá. I když jisté problémy s tímto nešvarem v Cítolibech mají, není to podle něj prioritou.

Připomeňte si: Cítoliby zakládají vlastní obecní policii

Dva lidé pochopitelně nemohou pracovat nepřetržitě, v ulicích se tedy budou objevovat ve vytipovaných časech. Časový harmonogram nebude veřejný, vedení Cítolib ho bude upravovat podle aktuálních potřeb. „Samozřejmě při určitých příležitostech, například konání pouti a podobně, by byli ve službě oba. Stejně jako na začátku fungování naší policie, aby si zvykli oni i veřejnost," upozornil již dříve Petr Jindřich. V případě potřeby si budou moci občané hlídku také kdykoliv přivolat na speciálním telefonním čísle.

Služebna bude u hasičů, pak na úřadě

Pracovní smlouvy s budoucími strážníky jsou podepsány, teď městys připravuje služebnu. Dočasně bude v místní hasičské zbrojnici, kde je k dispozici zázemí i internetové připojení. „Počítáme asi tak na rok. Potom bude služebna přímo v budově obecního úřadu, tedy na ideálním místě. Máme tu v nájmu pobočku České pošty, která souhlasí s uvolněním dvou místností. Bude potřeba zajistit nový vchod do těchto prostor, oddělení sociálního zázemí a další úpravy. Na to už jsme začali připravovat projektovou dokumentaci," vysvětlil starosta Jindřich.

Aktuálně vedení městyse řeší také výběr zbraní pro strážníky a potřebná povolení.

Služební auto stálo 200 tisíc

Zato otázka služebního automobilu už je vyřešena. Zánovní Dacia už má příslušné polepy a je připravena. „Jde o tři roky staré auto, které má najeto asi 65 tisíc kilometrů. Získali jsme ho z jedné obce ve středních Čechách, kde bylo také ve službách tamních strážníků, je tedy plně vybavené. Stálo nás dvě stě tisíc," upřesnil starosta.

Zřízení obecní policie je v Cítolibech dalším krokem k potlačení negativních jevů. Už před několika lety tam začali využívat terénního pracovníka, zakázali také provozování výherních automatů.