Předchozí
1 z 4
Další

Známá pravda říká, že když se pije, musí se i jíst. V tomto případě je samozřejmě řeč o alkoholu, který v kombinaci s prázdným žaludkem umí natropit pěknou paseku. Pokud chcete při silvestrovské oslavě něco vydržet a neprobudit se ráno jako přejetí tankem, je potřeba se pořádně najíst. Máte nějaké osvědčené pomazánky nebo třeba pečené chuťovky? Chystáte na noc něco teplého do žaludku? Pošlete nám ten nejlepší recept na silvestrovské pohoštění, podělíme se s ostatními čtenáři.

Recepty posílejte na adresu zdenek.plachy@denik.cz, vystavíme je u tohoto článku. Přivítáme i vaše fotografie jejich realizace, pokud je máte. Ke zprávě nezapomeňte připojit své jméno, příjmení a obec či město, odkud jste.

Máte nějaké další zajímavé vychytávky na pohodové strávení silvestrovské noci nebo tipy na vyprošťovák, který vás na Nový rok postaví na nohy? I ty přijímáme a zveřejníme.

Základem je mastné

Naprostým základem je před večírkem se najíst a v jeho průběhu také s mírou "zobat". Měli byste si dát něco mastného, dobrým bojovníkem s alkoholem je také vitamin C.

Nejjednodušším a zároveň velmi efektivním způsobem, jak tělu dodat, co potřebuje, je například obložená mísa z nakrájených uzenin. Klobásek, zauzeného boku a podobně. Těžším kalibrem je pak "popůlnoční" gulášek nebo samuraj s chlebem.

Silvestrovské menu
Máme již skoro 30 let odzkoušené toto silvestrovské menu: Když přijdou hosté, začneme podávat salámovo zeleninový aspik, poté přijdou mezi pitím malé karbanátky, jednohubky, kolem 22 hodin katův šleh a potom obložená mísa. Po půlnoci se dojídá, co zbylo. Hned na Nový rok podáváme moravsko-slovenskou zelňačku s klobásou, uzeným, kysaným zelím, vepřovým a hovězím masem. Ráno si dáme rajčatovou šťávu s trochou pepře, soli a malým panákem kubánského rumu. Když není rum, nahradíme vodkou. A bude vám dobře.

zaslal:
Robert Schmied z Mostu

Salámovo zeleninový aspik

Ilustrační fotoZdroj: Alena ŘezáčováPotřebujeme:
30 dkg šunkového salámu (lze i jiný)
1 skleničku Moravanky
želatinu
ocet, sůl, pepř

Postup:
Okurky a feferonku z Moravanky pokrájíme, lák použijeme spolu s vodou na přípravu želatiny podle návodu na sáčku. Salám rovněž nakrájíme, dáme do formy, přidáme zeleninu a dochutíme octem, pepřem a solí. Chuť by měla být trochu nakyslá. Můžeme přidat ještě skleničku majonézy. Necháme v chladničce jeden den ztuhnout.

Katův šleh

Ilustrační fotoZdroj: Deník/Vít ŠimánekPotřebujeme:
kus vepřové kýty
5-6 cibulí
feferonky
ostrý kečup
trochu sádla
sůl a pepř

Příprava:
Maso nakrájíme na nudličky. Nakrájené cibule necháme povolit na sádle, přidáme maso, mírně podléváme a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme feferonku a zahustíme ostrým kečupem. Šťávu necháme varem zredukovat, aby byla hustá podle našich představ.

Zelná polévka

Ilustrační fotografie.Zdroj: DENÍK/Iva ValentováPotřebujeme:
kousek vepřového, hovězího a uzeného masa
klobásu
kysané zelí
1/2 sáčku čočky
3 cibule
česnek
sůl, pepř, červenou mletá paprika

Příprava:
Maso, klobásu, čočku a zelí povaříme, přidáme osmaženou cibuli a rozmačkaný česnek dle chuti. Uvařené maso nakrájíme na kousky, vrátíme zpět do polévky, dosolíme a opepříme. Přidáme mletou červenou papriku, můžeme ochutit i polévkovým kořením. Pokud by byla polévka příliš řídká, můžeme zahustit jíškou.

Vrtule z listového těsta se slaninou

Ilustrační fotoZdroj: Deník/Racek AttilaPotřebujeme:
balení listového těsta
anglickou slaninu krájenou na plátky
semínka seznamu
žloutek na potření
tvrdý sýr, eidam

Postup:
- Pro maximální jednoduchost můžeme použít listové těsto, které se prodává už vyválené a zabalené s pečícím papírem. 
- Těsto rozvineme a rozkrájíme na asi sedmicentimetrové pásy (lze i menší kousky pro menší chuťovky). Ty posypeme strouhaným sýrem, položíme plátek slaniny (lze použít i šunku nebo salám) a opatrně podél srolujeme do spirály. 
- Uložíme na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, můžete posypat semínky a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů do zlata.
- Upečené necháme vychladnout.
- Tento recept se dá volně upravit dle vaší chuti přidáním například kečupu, použitím nivy a podobně. 

Slané roládky se šunkou a sýrem

Ilustrační fotoZdroj: archiv DeníkuPotřebujeme na těsto:
3 vejce
dvě špetky soli
4 lžíce polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 zakysaná smetana
3 lžíce sekaného špenátu

Na náplň:
tvaroh
sýr
šunka

Postup:
- Vejce vyšleháme na pěnu, přidáme sůl, mouku, prášek do pečiva a zakysanou smetanu (lze nahradit bílým jogurtem). Přidáme jemně nasekaný špenát.
- Navrstvíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
- Upečené těsto sundáme z plechu, ihned srolujeme s vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí roládu rozvineme a potřeme tvarohem. Poklademe šunku, sýr a srolujeme. Takto srolovanou roládu dáme ještě do trouby na 200 stupňů na asi 8-10 minut.
- Hotové rolády nakrájíme na plátky, aby byla vidět struktura.