Vyjádření lídra lounské kandidátky ČSSD a předsedy Okresního výkonného výboru Louny Jana Růžka na adresu současného místostarosty města Jana Čermáka nenechalo klidným některé lounské sociální demokraty.

J. Růžek uvedl, že místostarosta Jan Čermák ztratil důvěru místní organizace ČSSD Louny, a proto není na kandidátce do podzimních voleb.

Těmi důvody má být pokračující politické přátelství s bývalým předsedou místní organizace Libčeves Karlem Vrbou a také to, že J. Čermák hlasováním podporuje starostu J. Kernera (ODS).

S tím nesouhlasí sociální demokrat Martin Mydlář. „To, co rozhlašuje pan Růžek, nereflektuje názory všech členů místní organizace. V týmu má lídr tlumočit názor celého mužstva a pak tým za ním celý stojí. To v případě lounské organizace není. Místo toho je jeho vyjádření netaktické a nestranické vzhledem k blížícím se podzimním volbám,“ říká a dodává: „nebudu nečinně přihlížet, jak je špiněn poctivý a slušný člověk. Jan Čermák se rozhodl sám, že nebude za současné situace v lounské ČSSD kandidovat, a to již před několika měsíci. Jiné šířené názory jsou nepravdivé.“ To ostatně už dříve potvrdil místostarosta Loun i Deníku při dotazu, proč nekandiduje do zastupitelstva.

Tomu, že se něco v lounské ČSSD děje, nasvědčuje i fakt, že Čermák s dalšími dvěma členy chtějí přestoupit z Loun do jiné organizace na Lounsku. Jejich záměr jim ale neschválila domovská organizace.

Pro přestup prý nejsou objektivní a vážné důvody

Přestup nespokojených členů byl podle předsedy místní organice ČSSD v Lounech Pavla Csonky zamítnut na základě usnesení Ústřední kontrolní komise, která měla varovat před takovými přestupy mezi organizacemi, pokud proto nejsou vážné a objektivní důvody. „Ani jeden ze zmiňovaných členů však takové důvody neuvedl a fakticky ani u jednoho z nich se domnívám, že nejsou. Stanovy ČSSD stojí na tom, že člen má být členem v místě svého bydliště, neboť logicky jen tak může přispět v případě jeho zájmu svému městu či obci,“ uvedl.

Zároveň připustil, že neexistuje žádné usnesení, kterým by místní organizace ČSSD Louny vyjadřovala nedůvěru místostarostovi Janu Čermákovi. „Bylo by proti zájmům ČSSD vyslovovat nedůvěru člověku, který je za stranu místostarostou, členem zastupitelstva a rady Ústeckého kraje. Rozhodně nechceme tříštit síly před komunálními volbami a nechtěli jsme ani žádným způsobem poškodit J. Čermáka a ani jeho šance na zvolení před volbami do Poslanecké sněmovny. To, že se v současné době neshodneme v některých otázkách, je věc jedna, a to, že každá strana z logiky věci má snahu uspět ve volbách a podporovat své členy, kteří kandidují do vyšších orgánů, je věc druhá,“ uvedl.

O náladě v lounské organizaci ČSSD se nechtěli příliš vyjadřovat někteří další členové, které jsme oslovili. „Nevím a nebudu se vyjadřovat,“ odpovídali.

ČTĚTE TAKÉ:
Místostarosta Loun nebude na podzim kandidovat na radnici
ČSSD v Lounech nasadila nové tváře

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!