Kandidátem ČSSD při volbách do Senátu příští rok na podzim bude PhDr. Marcel Chládek, pedagog a člen městského zastupitelstva v Rakovníku. Rozhodli o tom členové ČSSD z okresů Louny a Rakovník v sobotu 10. listopadu na společné schůzi v Dobroměřicích.

Přes výhodu lounský lékař neuspěl

Naproti tomu neuspěl druhý z nominovaných MUDr. Vladimír Emingr, lékař z Loun a rovněž člen tamního zastupitelstva. V tajné volbě získal méně hlasů a pro senátní volby se stal za ČSSD jen náhradníkem. Před sobotními „primárkami“ uvnitř ČSSD se přitom větší šance dávaly lounskému kandidátovi. „Z Lounska totiž bude o něco víc delegátů než z Rakovnicka,“ uvedl už v pátek člen ČSSD Petr Mojžíš, asistent poslance Josefa Čerňanského z Podbořan.

„Konference se zúčastnilo 67 delegátů, z okresu Louny jich bylo 37 a z okresu Rakovník 30. Delegáti pak v tajných volbách zvolili jako kandidáta pro Senát Marcela Chládka,“ řekl po setkání Václav Špilar, předseda OVV ČSSD Louny.

Okresy Louny a Rakovník tvoří při senátních volbách společný volební obvod, proto se politické strany, pokud působí v obou okresech, musí shodnout na společném kandidátovi. ČSSD už potřetí za sebou vybrala kandidáta z okresu Rakovník. Poprvé v roce 1996 to byl Ivan Havlíček z Rakovníka, kterého lidé skutečně zvolili a stal se na šest let senátorem za volební obvod Louny. Podruhé vybrala ČSSD pro rok 2002 rovněž Ivana Havlíčka, ale tentokrát už svůj mandát neobhájil, protože senátní volby vyhrál kandidát ODS Miloslav Pelc. Ten je senátorem dosud.

Proti Ivanu Havlíčkovi v primárkách ČSSD dříve za okres Louny kandidoval tehdejší starosta Podbořan Josef Čerňanský, ale v boji o šanci mít možnost dostat se do Senátu neuspěl. V loňském roce se však přece jen prosadil do nejvyšší politiky a byl zvolen poslancem Sněmovny. Senát vznikl v roce 1996. Okres Louny v něm dosud neměl ani jednoho přímého zástupce, neboť i současný senátor Miloslav Pelc (ODS) má trvalé bydliště v Novém Strašecí na Rakovnicku.

Hostem sobotní konference byl schopný lékař a politik MUDr. David Rath, který byl dříve ministrem zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka.