Město Žatec postavilo s pomocí státní dotace v závěru loňského roku svůj první úsek cyklostezky Ohře. Vyrostl na levém břehu řeky u jezu, je dlouhý 1,2 kilometru. V současné době probíhá její dovybavování lavičkami a odpadkovými koši.

Město plánuje ještě osvětlení cyklostezky. „Při její výstavbě byly do země už uloženy chráničky na kabely. Osvětlení bychom chtěli vybudovat v závěru roku, sloužit by tak mohlo od příští sezony. Počítáme s nejmodernějšími a úspornými LED svítidly," sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce.

Úprava břehu kolem loděnice a stadionu

Podle jeho slov na novou cyklostezku naváže revitalizace pravého břehu řeku Ohře kolem loděnice, fotbalového hřiště Slavoje, zimoviště vodního ptactva a sportovní haly Sever. Díky novým asfaltovým povrchům tak vzniknou nové cesty pro cyklisty a in-line bruslaře letos i na druhém břehu řeky. Začít stavět se má v květnu.

Město má v plánu letos i stavbu dalšího úseku cyklostezky Ohře chystá se trasa od konce nové cyklostezky k železničnímu mostu přes řeku u Libočan. Záležet ale bude, zda město opět dostane dotaci.

Po novém úseku cyklostezky v Žatci se už prohánějí cyklisté i bruslaři na kolečkových bruslích. Ke slavnostnímu otevření má ale dojít až v neděli 20. dubna. A to jako součást 2. ročníku Žateckého půlmaratonu běžeckých závodů podél Ohře ze Žatce na Nechranice a zpět. „Do slavnostního otevření vzniknou u cyklostezky tři odpočinková místa s odpadkovými koši a lavičkami," sdělil žatecký místostarosta.