Město Žatec požádalo Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) o dotace na další dva úseky cyklostezky Ohře. Rozhodli o tom většinou hlasů zastupitelé.

První úsek s příspěvkem SFDI město postavilo mezi lávkou pro pěší, jezem a uhelnými sklady na levém břehu řeky loni. Pokud bude se žádostmi o dotace úspěšné, další dva úseky by se měly postavit letos na podzim.

Jeden úsek v délce půl kilometru by měl vést po současné polní cestě kolem libočanskému jezu. Druhý v délce zhruba 800 metrů po pravém břehu řeky od budovy Povodí Ohře pod mostem plzeňské silnice k mostu poblíž hlavního vlakového nádraží. „Pokud budeme s dotacemi úspěšní, město by výstavba obou úseků vyšla dohromady na jeden a půl milionu korun," sdělil místostarosta Jan Novotný s tím, že podle vypsaných podmínek o poskytnutí dotace by cyklostezka byla široká tři metry. Tedy o půl metru širší, než je první úsek cyklostezky postavený loni. I tyto dva úseky cyklostezky mají mít asfaltový povrch, sloužit by tedy mohly i pro sportovce na kolečkových bruslích.

Cyklostezka a cyklotrasy

Město Žatec rozdělilo výstavbu cyklostezky Ohře na svém území na šest úseků - první začíná pod Záhořím, poslední končí pod Bezděkovem. Propojené mají být kratšími úseky cyklotras, po kterých budou smět jezdit auta. Ty na cyklostezky nesmějí.

Ne všichni zastupitelé ale s výstavbou cyklostezky Ohře ze strany města souhlasí. „Podle mého názoru jsou ve městě důležitější věci, kam by peníze měly směřovat. A také mi vadí přístup Ústeckého kraje. Na počátku příprav cyklostezky Ohře bylo jasně řečeno, že se o její výstavbu postará kraj. Ten na to úplně rezignoval. Přitom jiné páteřní cyklostezky v kraji, třeba podél Labe nebo Ploučnice, kraj staví," řekl zastupitel Aleš Kassal.

Je pravdou, že přístup Ústeckého kraje k cyklostezce Ohře je vlažný. Dosud se nezasloužil o výstavbu žádného úseku. Na rozdíl třeba od Karlovarského kraje; hlavně díky jeho úsilí je cyklostezka Ohře mezi Chebem a Karlovými Vary prakticky už nyní hotová.

Červeně je vyznačena cyklostezka Ohře, která byla v Žatci postavena loni. Fialově dva úseky, které by se měly stavět letos.

Červeně je vyznačena cyklostezka Ohře, která byla v Žatci postavena loni. Fialově dva úseky, které by se měly stavět letos.  reprofoto