Žatec dokončilo revitalizaci části pravého břehu řeky Ohře. Zaplatilo za něj šest milionů korun, práce začaly loni a skončily v minulých dnech.

Úpravami prošel hlavně povrch cest od lávky pro pěší přes řeku u koupaliště až po železný most na Husitském náměstí. Dostaly nový asfaltový povrch, aby mohly sloužit i sportovcům na kolečkových bruslích. Největší proměnou prošel prostor zimoviště vodního ptactva u fotbalového hřiště Slavoje. Tam vyrostla nová parkoviště s asfaltovým povrchem, v místě jsou nové lavičky, vysazena byla zeleň. Keře nyní nově oddělují prostor vlastního zimoviště s výskytem ptactva s cestami, po kterých se pohybují chodci, cyklisté nebo auta.

Cesta k Severu je asfaltová

Novinkou je také asfaltový povrch cesty, který spojuje zimoviště a prostor u sportovní haly Severu. Díky němu mohou jezdci na kolečkových bruslích jet po pravém břehu od železného mostu až ke koupališti nebo se přes lávku vydat na cyklostezku po opačném břehu.

V první polovině června by měl být dokončen druhý úsek cyklostezky nedaleko železničního mostu u Libočan. Jeho délka je zhruba šest set metrů a vede na místě polní cesty. „Celkové náklady se vyšplhají přibližně na 2,2 milionu korun, z čehož 1,9 milionu by měla pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, město zaplatí ze svého přibližně 300 tisíc korun," vypočetl Marek Pataky z odboru rozvoje města žatecké radnice.

Tento nový úsek cyklostezky Ohře s kvalitním asfaltovým povrchem bude ale pro jezdce na kolečkových bruslích zatím poněkud nevyužitelný, neboť by k němu museli jet po cestě se špatným povrchem. Město sice připravovalo rekonstrukci povrchu cesty od konce cyklostezky u nového fotbalového hřiště s umělou trávou k tomuto druhému úseku cyklostezky, zatím ale nemá podporu. „Rekonstruovat povrch cesty, podél které se teprve budou stavět rodinné domy, je mrháním peněz. Při výstavbě domů a sítí k nim by se poničil," říká starostka Zdeňka Hamousová. Podle odhadů by se náklady vyšplhaly na necelé dva miliony korun.

Během června by měla žatecké radnice poslat žádost o dotaci na třetí úsek cyklostezky, který má vést po pravém břehu od budovy Povodí Ohře k mostu u hlavního vlakového nádraží. Pokud dotaci obdrží, stavět se bude na podzim. Jeho délka bude zhruba 800 metrů. První úsek cyklostezky, který byl postaven na levém břehu řeky u jezu v roce 2013, má délku 1,2 kilometru.