V Lounech musí vyřešit, jak naložit s historickým domem Daliborka v centru města. Pro státní archiv, který v budově sídlí od počátku 60. let, se totiž ve městě staví nový objekt. Ať už se v Lounech rozhodnou pro jakékoli další využití Daliborky, jasno by mohlo být v první polovině letošního roku. Už nyní je ale zřejmé, že stavební úpravy spojené s rekonstrukcí památky vyjdou na nemalé peníze. Není vyloučeno, že město využije dlouhodobý úvěr, který má u České spořitelny. Nedávno si dojednalo lepší podmínky.

Výsledky ankety o budoucím využití Daliborky. Respondenti měli možnost uvést maximálně tři návrhy.Výsledky ankety o budoucím využití Daliborky.Zdroj: archiv MěÚ LounyObřadní síň a další reprezentační prostory, multifunkční centrum, turistické infocentrum, ale také minipivovar s restaurací a hotelem. Pro tato využití Daliborky se vyslovila většina respondentů v anketě, jejíž závěry v minulých dnech představila tamní radnice. Návrhů je ale víc. „Chtěli bychom, aby na budoucím využití Daliborky panovala mezi politickými subjekty v Lounech širší shoda. Stejně jako když se před lety kupoval a rekonstruoval kulturní dům Zastávka. Aby nešlo o rozhodnutí jen současné koalice,“ vysvětlil místostarosta Vladimír A. Hons.

V první polovině letošního roku, v závislosti na vývoji pandemické situace, mají probíhat příslušná jednání. „Archiv opustí Daliborku v roce 2023. Myslím, že je reálné, abychom v tomto roce začali se stavebními úpravami,“ řekl místostarosta.

Policejní kontroly hranic okresů. Ilustrační foto.
Snaží se projet. Policisté z hranic okresu Louny vrátili padesátku aut

Ve zmíněné anketě o možném využití Daliborky odpovědělo přes pět set lidí, z předložených návrhů získal nejmenší podporu prodej domu. „Prodej nepřipadá v úvahu,“ potvrdil Hons s tím, že Daliborka je jedním z posledních domů v majetku města v centru Loun.

Jaké mají jednotlivé politické subjekty zastoupené v lounském zastupitelstvu názor na budoucí využití Daliborky, se před časem vyjadřovaly v místním periodiku. Pro prodej nebyl nikdo. „Je to historicky významná budova, která k Lounům patří. Právě s ohledem na její historický význam jsem přesvědčen, že amatérismus při hledání jejího využití není na místě. Nebál bych se vyhlášení soutěže na její využití. Oslovit nějakou fakultu,“ uvedl například zastupitel KSČM Stanislav Rybák.

Jednání, na kterých se bude řešit využití domu č.p. 57 na Mírovém náměstí, se zúčastní zástupci státního archivu a lounského oblastního muzea. „Lidé z archivu toho ví o budově hodně, lidé z muzea mohou přidat odborný historický pohled,“ poznamenal Vladimír A. Hons.

Desítky milionů

Daliborka je z architektonického hlediska nejlépe dochovaným středověkým městským domem v Lounech. Ať už bude její využití jakékoli, proměna objektu vyjde na desítky milionů korun. „Pokusíme se najít dotační titul na financování rekonstrukce,“ sdělil starosta Pavel Janda.

Další možností, odkud mohou vzít Louny peníze na Daliborku, je dlouhodobý bankovní úvěr. Město jej využilo na stavbu plavecké haly, loni na rekonstrukci strojovny zimního stadionu a letos z něj plánuje zaplatit opravy několika ulic. Nedávno se městu povedlo snížit úrokovou sazbu z 1,84 na 1,48 procenta, čímž by mělo ušetřit téměř čtyři sta tisíc korun ročně.