Prakticky jednohlasně se vyjádřili lounští zastupitelé pro odkup vlastnického podílu v domě čp. 57, zvaném Daliborka, na Mírovém náměstí. Jeho polovina je majetkem soukromé osoby, Libuše Hýbnerové.

K rozhodnutí došlo hladce na pondělním jednání zastupitelů. „Je tu návrh na mimosoudní ukončení řízení u Okresního soudu v Lounech ve věci zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví pozemku, jehož součástí je rodinný dům. Obsahem návrhu paní Hýbnerové je návrh na úhradu vypořádání ze strany města ve výši 2,9 milionu korun," informovala zastupitele Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. Dodala, že daň z nabytí nemovitosti by měly zaplatit obě strany napůl rovným dílem.

Historickou stavbu už od roku 1997 užívá Státní okresní archiv Louny. „S ohledem na stav budovy, kde lze předpokládat nutné rozsáhlé stavební úpravy v horizontu zhruba dvou let, je třeba připomenout, že jde o kulturní památku, což ovlivní investiční náklady," upozornila B. Sunkovská.

Připomeňte si: Letitý spor o Daliborku v Lounech je snad u konce

Při následném hlasování o přijetí smíru a odkupu nemovitosti bylo 23 zastupitelů pro, žádný proti a jeden se zdržel. „Soudní spor, který se táhne víc než deset let, je tímto ukončen. Já vám děkuji," komentoval rozhodnutí starosta Loun Radovan Šabata.

Řešení nepříjemné situace vyplynulo z řady schůzek vedení města s Libuší Hýbnerovou. Té byl vlastnický podíl navrácen v restituci.

Objekt známý jako Daliborka je jedním z nejstarších a nejcennějších měšťanských domů v Lounech. Jeho součástí je například unikátní srubová místnost z 15. století. Podle dřívějšího vyjádření starosty R. Šabata není otázka dalšího využití nemovitosti na pořadu dne. Ještě několik let tam má dál sídlit archiv.