Nechceš pracovat pro město? Snížíme ti dávky. Podobnou větu už několik týdnů slýchají lidé, kteří odmítají odpracovat hodiny ve prospěch města a přitom pobírají dávky v hmotné nouzi. Radnice si novinku pochvaluje, stále více lidí nechce dostávat jen existenční minimum.

Lidé, kteří odmítají řešit svou špatnou sociální situaci a nechtějí ani pracovat pro město mají v Žatci už několik týdnů smůlu. Tamní radnice jim krátí sociální dávky. „Systém funguje dobře. Už se ukazuje, kdo je ochoten pracovat a zaměstnání opravdu třeba nemohl sehnat a kdo se v dávkovém systému jen veze,“ pochvaluje si novinku Petr Antoni, vedoucí sociálního odboru na Městském úřadě v Žatci.

Opatření se týká lidí, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než šest měsíců. Pokud teď neukáží ochotu odpracovat pár hodin pro město, radnice jim dávku dorovná jen do výše existenčního minima. To je u dospělé osoby pouhých 2020 korun. V Žatci se do nového systému může zapojit kolem 140 lidí. „V měsíci dubnu se přihlásilo zatím pětadvacet lidí. Zájem se ale zvyšuje, výrazný nárůst zájemců o práci očekáváme také v půli roku,“ pokračuje Antoni.

Od poloviny roku totiž budou podmínky ještě tvrdší. Kdo neodpracuje alespoň dvacet hodin, dostane jen existenční minimum. Systém má ale také motivační prvky. Žadatel, který odpracuje více než třicet hodin měsíčně bude moci získat k životnímu minimu ještě finanční bonus – dávku si tedy může zvýšit. „Bonusy se pohybují od zhruba 300 do 550 korun,“ řekl úředník.

Našel stálou práci

Nový systém má už také prvního zaměstnaného. Jeden z příjemců dávek si totiž našel stálou práci u technických služeb. „Připravujeme pro zájemce i další místa, kde si budou moci hodiny odpracovat. Zhruba dvacet míst vznikne v příspěvkové organizaci města Kamarád – Lorm. Žadatelé by tam mohli pomáhat s činnostmi souvisejícími s chodem tohoto domova pro postižené,“ dodal Petr Antoni.

Žatecká radnice patří v oblasti vyplácení sociálních dávek mezi ty průkopnické. Loni na podzim patřila mezi první v republice, které zavedly vyplácení částí dávek ve stravenkách, také v případě projektu peníze za práci nečekala na zkušenosti odjinud. Stejný systém zavádějí v těchto dnech také sousední Louny.