Dva kandidáti na poslance z okresu Louny, kteří mají reálnou šanci stát se po nadcházejících volbách poslanci, řekli své názory na otázky dopravy v regionu.

V redakci Žateckého a lounského deníku se v debatě utkali Václav Beneš (KSČM) a Vladimír Záhorský (ODS), Jan Čermák (ČSSD) ze z důvodu zaneprázdněnosti omluvil, na otázky odpověděl alespoň písemně.

Redakce:
Výstavba rychlostních silnic R6 a R7 se zpomaluje, nejsou peníze. Trápí to celý okres. Co s tím?

Záhorský:
Lze to zase ovlivnit jen z poslanecké sněmovny. Tam se schvaluje rozpočet. R6 a R7? Musí tam být lidi, kteří za to budou bojovat, bez toho to nepůjde. Odsouvá se, není to dobře. Na druhou stranu musíme říci, že několik úseků se teď začíná stavět.

Beneš:
Bohužel, peníze nejsou. Je dobře, že se alespoň začalo. Práce se musí zracionalizovat. Jestli nám Evropa tvrdí, že stavíme o dvacet až třicet procent dráž, tak je někde chyba. A výmluva, že to sabotují ekologičtí aktivisté, se mi nelíbí. Samozřejmě, někdy na tom určitý podíl mají, ale hlavně musíme silnice zlevnit.

Záhorský:
Kde je dobrá silnice, tam rostou pracovní příležitosti. Za R6 a R7 musíme bojovat. Ale na další roky jsou tam navrhovány malé částky, půjde to pomalu. Právě ten objem peněz by se měl změnit.

Redakce:
Také krajské silnice jsou často ve špatném stavu. Nějak se pořád nedaří začít s opravou silnice Kadaň – Petrohrad přes Podbořany.

Záhorský:
Nemusíme chodit daleko. Před několika dny přijela hejtmanka do Jimlína na zámecké slavnosti. Jenže při vjezdu do Jimlína, u Zeměch, u kaštanové aleje, to abyste to auto vzal a přenesl ho. To je špatně. Pokud jsme dříve jezdili s hejtmanem Šulcem, byla špatná silnice z Bíliny na Louny, do půl roku se na to sehnaly peníze. To mi teď trochu chybí.

Redakce:
Co silnice R6 a R7? Jejich výstavba se i v regionu zpomaluje. Kde hledat peníze?

Jan Čermák:
Nedostatek peněz je faktem pro celý stát. R6 i R7 jsou a i nadále zůstanou prioritou Ústeckého kraje. A kde vzít peníze? To je spíše otázka pro budoucího ministra dopravy.

Čtěte, o jakých tématech se také hovořilo:


SPECIÁL: Nejžhavějším tématem před volbami je zdravotnictví

O ZDRAVOTNICTVÍ

O NEZAMĚSTNANOSTI

O EXTREMISMU

DOTAZY ČTENÁŘŮ