Další město okresu Louny se může chystat na policejní manévry. Blíží se volby, společně s tím se zvyšuje i aktivita extremistické Dělnické strany (DS), na jejíž mítinky musí dohlížet desítky strážců zákona. Cílem budou v říjnu Louny.

Dělnická strana zveřejnila seznam svých předvolebních mítinků na své oficiální webové stránce. V plánu je i návštěva předsedy strany Tomáše Vandase, na Mírovém náměstí se radikálové mají objevit 3. října od 18 hodin.

Vše o akcích DS v Postoloprtech si můžete přečíst v souvisejících článcích vpravo!

Akce Dělnické strany často provázejí problémy. Radnice se proto na ně pečlivě připravují. „O této akci víme, byli jsme informováni,“ řekl Deníku Jan Čermák, místostarosta Loun.

Konkrétní kroky zatím vedení úřadu nepřipravuje, radnice má na přípravu týdny. „Určitě se připravíme, budeme se tím zabývat,“ pokračoval Čermák. Zatím neupřesnil, zda radnice nechá speciálně proškolit úředníky, jak postupovat v případě překročení zákona. „Ještě jsme to opravdu neřešili,“ dodal.

V pohotovosti bude také policie, která všem akcím extremistické DS musí asistovat. Téměř vždy totiž hrozí střety. „Připravíme se důkladně, máme už s podobnými mítinky na území okresu zkušenosti. Pokud bude potřeba, zasáhneme,“ ujistil mluvčí Tomáš Krupička.

O přesném programu mítinku zatím nechce příliš prozradit ani Dělnická strana. Použita však nejspíše bude i letáková kampaň – Chce to deratizaci. Podle odborníků má toto heslo jasně rasistický podtext.

Budou projevy…

Určitě se svými projevy vystoupí přední představitelé DS včetně předsedy Tomáše Vandase, dohlížet mají i ochranné sbory, které na začátku roku procházely i liduprázdnými Postoloprty.

Vedení DS zatím nechce konkretizovat další místa, kde v regionu bude pořádat akce. „Další akce se prozatím připravují. Místo a termín konání nebudeme zatím sdělovat,“ řekl Petr Kotáb, místopředseda strany.

V Postoloprtech je ticho po pěšině

Zprávy o návratu DS nemají zatím Postoloprty, kam letos strana směřovala své aktivity před volbami do Evropského parlamentu. Nejdříve strana zorganizovala pochod městem se zhruba padesáti účastníky, poté i předvolební mítink, na kterém bylo i s řečníky jen kolem desítky přihlížejících. „Žádné informace o tom, že by se do Postoloprt znovu chystala Dělnická strana nemáme,“ potvrdil Miroslav Hylák, starosta Postoloprt.

Dělnická strana je v poslední době nejvíce viditelnou extrémistickou politickou stranou u nás. V eurovolbách získala jedno procento hlasů a tím i státní podporu. Odborníci i policie otevřeně potvrzují její napojení na neonacisty. Ministerstvo vnitra se už jednou pokusilo stranu zakázat, zatím neúspěšně. Současný ministr Pecina slíbil ale další pokus.