Odpůrci pravicových extremistů měli na první pohled po zveřejnění výsledků krajských voleb obrovskou radost. Radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se sice těsně, ale přece jen nedostala do krajského zastupitelstva. Na druhý pohled se ale museli zhrozit. Podpora extremistů strmě roste, přibyly jim tisíce hlasů.

„Příčiny není tak těžké pojmenovat. Obecně nespokojenost se sociální situací a akutní situace v takzvané romské problematice," vyjmenovává příčiny rychlého vzestupu podpory pro radikály Miroslav Mareš, přední český odborník na pravicový extremismus.

Zatímco Dělnická strana, předchůdkyně DSSS, kterou soud rozpustil pro její zjevné odkazování k Třetí říši, heslům Adolfa Hitlera, rasismu a násilí, získala v roce 2004 v krajských volbách v celém Ústeckém kraji 0,2% a v roce 2008 1,1%, letos dostala nástupnická DSSS už 4,3% a jen těsně nepřekročila hranici pěti procent pro vstup do krajského zastupitelstva.

Ještě hrozivější je pohled na zisk hlasů. Ten jasně říká, že obliba DSSS mezi lidmi strmě stoupá. Přitom někteří její členové jsou podle sdružení Antifa, dlouhodobě sledující pravicové radikály, spojováni s neonacistickou scénou. Počet odevzdaných hlasů není totiž nijak zkreslen nebo ovlivněn volební účastí.

Počty voličů strmě rostou

Dělnická strana získala v roce 2004 v Ústeckém kraji 442 hlasy, o čtyři roky později 2 881 hlasů a letos mají „dělníci" už 9 322 hlasy.

Podobná je situace i v samotném okrese Louny, také tam obliba pravicových radikálů roste. V roce 2004 získali „dělníci" 0,2% (pouhých 46 hlasů), v roce 2008 byl zisk 1,1 procento (272 hlasů) a letos opět strmý vzestup na 3,7% (858 hlasů).

Odborníci předpokládají, že v příštích volbách už se DSSS do zastupitelstva dostane, pokud ostatní demokratické strany nezačnou řešit problémy. Obliba extremistické DSSS může podle nich dál stoupat. „V příštích volbách bude moci DSSS oslovit i ty voliče, kteří budou zklamaní z politiky KSČM, což může zvýšit jejich šance," říká Miroslav Mareš.

A jaký je podle expertů recept na snížení obliby radikálních uskupení, která nabízejí velmi jednoduchá řešení, jež přitom ale nefungují? Jednoduchý! Málokdo ale uvěří, že při současné politické kultuře v České republice se něco podobného podaří. „Etablované demokratické strany musí uskutečňovat odpovědnou politiku bez skandálů a razantně řešit problémy kriminality, a to i v okolí takzvaných romských ghett," dodal pro Deník Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

Nejvyšší a nejnižší zisky DSSS v okrese

- nejvíce hlasů získala DSSS v Želkovicích (17,8 %), uspěla také v Opočně (15,6 %) a Čeradicích (13,6 %). Přes jedenáct procent získali „dělníci" v Libočanech a Lipně. Téměř deset procent byl zisk ve Výškově.

- naopak nulovou podporu měla radikální strana v Očihově, Smolnici, Úhercích, Zálužicích a Zbrašíně. V těchto obcích neodevzdal pro DSSS nikdo ani jediný hlas.

- ve větších městech okresu Louny vedou mezi příznivci DSSS Postoloprty se ziskem 6,7 %. Druhý je Žatec, kde mají „dělníci" 4,5 %. V Podbořanech získali 3,5 %, nejméně pak dostali hlasů v Lounech (2,4 %).