Své extrémní názory se bude snažit v Postoloprtech prezentovat Dělnická strana, letos už podruhé. Mítink na tamním Mírovém náměstí naplánovala na 30. května, občané i strážci pořádku se bojí střetů.

Podívejte se na fotogalerii z únorové "návštěvy" Dělnické strany.

Že se aktivisté Dělnické strany (DS) do Postoloprt vrátí, naznačovali už při svém prvním pochodu městem, který se konal letos v únoru. Tehdy ulicemi prošlo asi padesát zahalených tváří, které „monitorovaly“ situaci. Ochranné sbory DS tehdy vytkly radnici nečinnost při řešení otázky nepřizpůsobivých občanů a pohrozily návratem. Konkrétní řešení ale nenavrhly žádné. V minulých dnech pak přišlo na radnici ohlášení mítinku. „Dělnická strana ohlásila v Postoloprtech mítink na 30. května. Měl by probíhat mezi jedenáctou a třináctou hodinou v počtu sto až tři sta lidí,“ potvrdil informace Deníku místostarosta Postoloprt Vojtěch Bernard.

Většina lidí žijících ve městě, ale i policisté jsou v pohotovosti. Téměř ve všech městech, kam se Dělnická strana vrátila, došlo totiž k potyčkám, ničení majetku a hlavně vyostření situace. „Záleží hlavně na reakci romské komunity, zda zůstanou klidní, a schopnosti policie oddělit od sebe znesvářené skupiny. Nemyslím si, že by cílem účastníků mítinku DS bylo vyvolávat násilnosti, ale mohou svými projevy vyprovokovat své nepřátele k razantním reakcím,“ myslí si Miroslav Mareš, odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně.

Přívrženci krajní pravice se střetům rozhodně nebrání. Podle politologa také podobné „pochody“ nemohou přinést pro Postoloprty nic jiného než případné vyhrocení situace.

DS: Jde o předvolební mítink

Vedení Dělnické strany tvrdí, že v Postoloprtech chce uskutečnit mítink na podporu kandidatury strany do Evropského parlamentu. Má přijet celé vedení strany, na náměstí má být zahájeno setkání ve 12 hodin.

Jedním dechem ale místopředseda strany Petr Kotáb dodává, že přijedou i takzvané ochranné sbory. „Vzhledem k tomu, že radnice žádným způsobem nereagovala na naše upozornění ohledně situace ve městě a do dnešního dne jsem neobdržel od vedení města odpověď na dopis, budou ještě před uskutečněním mítinku nasazeny v Postoloprtech monitorovací hlídky Ochranných sborů Dělnické strany,“ pohrozil.

Situaci kolem působení extremistické politické strany v okrese Louny kontroluje také policie. „O ohlášeném mítinku víme a připravujeme se na něj. Samozřejmě opět učiníme opatření, aby nebyl ve městě narušen veřejný pořádek,“ řekla Deníku Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Při prvním pochodu DS městem přitom na klid a pořádek dohlíželo kolem stovky policistů, včetně těžkooděnců. Jejich zásah stál podle odhadů přibližně 200 tisíc korun.

K potyčkám nebylo daleko

V únoru pochod trval zhruba dvě hodiny, vyvrcholením byly projevy na Mírovém náměstí, ve kterých nechyběly ani rasistické narážky. Projevům i pochodu přihlížela padesátka Romů, celou dobu oba znesvářené tábory oddělovala policie. Jen díky strážcům zákona nedošlo k potyčkám. Ulice Postoloprt byly v den pochodu radikálů liduprázdné, aktivisté DS potkali jen několik málo jedinců. Lidé se raději schovali.

Dělnická strana vznikla v České republice v roce 2003, teprve poslední rok je o ní ale výrazněji slyšet, a to hlavně díky krvavým demonstracím v Janově, nebo nedávné v Krupce. Ministerstvo vnitra se krajně pravicovou stranu pokoušelo zakázat, soud ale nakonec její další fungování povolil. Podle policie i odborníků na extremismus je strana stále více napojená na neonacisty.