Na sociální síti Facebook se svolává mládež, která chce způsobit nepokoje a výtržnosti v Mostě. Do akce, která se má uskutečnit v pondělí 22. srpna odpoledne, se již přihlásilo dvaačtyřicet lidí. Policie celou událost začala vyšetřovat.

Jeden z mladíků, který si říká Marthyn Braun, na sociální síti píše: „Tak doufám, že ten mrdník bude stát za to, všichni berte hořlaviny, láhve od piva a starý hadry, terčem jsou cikáni - za 100 bodů, městská policie - 200 bodů, stání policie - 500 bodů, pak se sejdeme a spočítáme svoje body, nejlepší dostane diplom,“ uvádí na Facebooku Braun.

Stránku na sociální síti Facebook nesoucí název „Den vandalů bordel v Mostě“ vytvořili již v červenci dva mladíci, kteří se uvádějí jako Musi Musi Musial a Brux Loupežník. Do akce se na sociální síti připojila i mládež z okolních měst.

„Stránky monitorujeme, v současné době zjišťujeme, kdo to tam dal,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Na otázku, zda hrozí svolavatelům nějaký trest, policejní mluvčí odpověděla: „Jedná se o některé další formy trestné součinnosti a může to být právě třeba, kdo veřejně podněcuje k trestnému činu. Pokud by se něco stalo, tak osoba, která to svolala nebo podněcovala k tomu, aby se dělaly nějaké formy výtržnictví, může být odsouzena až na dva roky,“ uvedla Světláková. Veřejné podněcování k trestnému činu ale musí být prokázáno.

Fotka z nepokojů

Jako profilovou fotku na stránce vyzývající k výtržnostem v Mostě svolavatelé nastavili fotografii z občanských nepokojů.

Za průlivem zatím padají za podněcování k násilí na sociální síti tresty. Zatím nejvyšší dostali v úterý v souvislosti s násilnostmi v anglických městech dva mladíci. Byli odsouzeni ke čtyřem letům ve vězení a výše trestu vyvolala otázky o přiměřenosti trestů kvůli nejhorším nepokojům, jaké postihly anglická města od osmdesátých let.

Svolávání výtržníků v Anglii:
Britské soudy začaly trestat výtržníky, kteří se účastnili nedávných nepokojů v Anglii. Soud v Chesteru na severozápadě Anglie odsoudil dvacetiletého Jordana Blackshawa a dvaadvacetiletého Perryho Sutcliffe-Keenana, kteří svolávali své přátele k nepokojům prostřednictvím sociální sítě Facebook. Blackshaw vyzval k rabování ve městě Northwich, ale na sraz před místním McDonaldem přišel jen on a policisté, kteří Facebook monitorovali a ihned ho zatkli. Sutcliffe-Keenan nad ránem 9. srpna založil stránku Nepokoje ve Warringtonu, která také vyzývala k násilnostem v tomto městě na severozápadě Anglie. Když se ráno probudil s kocovinou, stránku zrušil a omluvil se s tím, že šlo o žert. Další putují za mříže kvůli krádežím. V souvislosti s nepokoji bylo v Anglii zatčeno přes 2770 lidí.

(čtk)