Železničáři udělali dobře – na blatenské nádraží hned od rána i přes sychravé počasí proudily desítky lidí. „Je tu pestrý program pro děti i dospělé, historické vozy, suvenýry, možnost projížďky dětí na drezíně, občerstvení, jsem moc spokojená,“ řekla našemu deníku Simona Čirčová z Blatna, která přišla s malou dcerkou Karolínou a jejím kamarádem Zdeňkem Novotným.

Lokomotiva z 50. let

Lidé obdivovali především historickou parní lokomotivu z 50. let, která brázdila regionem mezi Jesenicí, Chýší, Žihlí a Kryry. V Blatně na nádraží si několikrát přes den vždy dala přestávku a byla k dispozici všem fotografům, videokameramanům a dalším fanouškům, kteří si zaznamenávali stroj i své nejbližší do rodinného alba. České dráhy zvolily Blatno jako místo oslav kvůli jeho zajímavé poloze. „Leží totiž na rozhraní čtyř krajů a lidé se mohou z Blatna historickým vlakem vydat do všech směrů, kam se dá z tohoto uzlu dojet,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Den železnice se slaví tradičně poslední zářijový víkend, připomíná datum 27. září 1825, kdy vyjel v Británii na cestu první vlak George Stevensona, vynálezce parní lokomotivy. Lidé v Blatně kromě starých i novějších vlaků mohli vidět také výstavku o historii železnice, ukázky práce policistů i hasičů. Odnést si mohli turistické i železniční suvenýry.