Jaro se rozjelo naplno a s ním je tu tradiční Den Země, den aktivit na podporu zdravého životního prostředí na naší planetě. Vyhlášen je na 22. duben, v Žatci se však bude připomínat velkými akcemi už dnes, ve čtvrtek 21. dubna. Odehrají se především v městském parku pod nemocnicí.

Historie oslav Dne Země se začala psát roku 1970 v USA. Vznikla série protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. Akce byla úspěšná a začala se šířit i do zahraničí.

Den Země slaví 175 států světa

Dnes slaví Den Země více než miliarda lidí ve 175 státech světa. Tento den se tak stal největším nenáboženským svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. Den Země, který připadá na 22. duben, můžeme tedy považovat za výročí vzniku moderního environmentálního hnutí.

Stejně jako ostatní společnosti podporující environmentální výchovu a recyklaci, se zapojuje na mnoha místech naší republiky do oslav tohoto dne také firma Elektrowin. Hravou formou, jako jsou kvízy, křížovky a soutěže především pro děti, chce podat co nejvíce užitečných informací jak správně zacházet s vysloužilými elektrospotřebiči jako jsou žehlička, elektrický holicí strojek, rychlovarná konvice a mnoho jiných. Letos, stejně jako v minulých letech, se ti, kdo donesou nějaký nepotřebný spotřebič ke stánku uvedené firmy, dočkají odměny za správný přístup k recyklaci.

Stánek této firmy, poskytující dětem poučení i zábavu, bude dnes umístěn v parku v Žatci, kde bude od 8 do 14 hodin probíhat celá řada akcí souvisejících s Dnem Země a ochranou přírody a životního prostředí.

Tradiční setkání pořádá město Žatec, strážníci, hasiči, myslivci, lesáci a další spolupracující lidé. Každý rok se ho účastní stovky dětí z mateřských škol ve městě.

Eliška Paulová