Chystáte se svým capartem na dovolenou do zahraničí? Pokud se svým dítkem cestujete vůbec poprvé a nemáte ho tedy zapsané do svého cestovního pasu, měli byste si pospíšit.

Zapsat dítě do věku deseti let do cestovního dokladu rodiče bude možné už pouze do konce června. Po tomto datu už všichni občané musejí mít vlastní cestovní doklad - tedy i děti.

„Rodiče by neměli rozhodně se zapsáním váhat. Je lepší, když přijdou dřív, než to nechávat na poslední den. Může se stát, že ke konci června už k zapsání nedojde, rozhodující je totiž den výroby pasu,“ uvedla Jana Dvořáková, vedoucí správního odboru Městského úřadu v Lounech.

Rodiče s sebou musí mít rodný list dítěte, svůj doklad totožnosti a cestovní doklad, do kterého má být zápis proveden. Pokud je to první pas, je navíc potřeba osvědčení o státním občanství České Republiky, o které mohou požádat na matrice, dokument ale vystaví krajský úřad. Fotografii dítěte pořídí přímo na úřadě, tam také vyplní předepsaný tiskopis.

Každý občan, včetně malých dětí, bude muset mít svůj pas od léta v roce 2012 . Cestovat s dětmi, které jsou zapsány v cestovních pasech rodičů, bude možné do 26. června 2012, poté zápisy pozbývají platnost.