Hluk, nepořádek, rozbité sklo, zvratky na chodnících, pomočené fasády domů.

To vše vadí lidem v Poděbradově ulici v Lounech, kde je hudební klub Imperium MusicLand a shromažďuje se tam mládež, která popíjí alkohol a tropí výtržnosti.

Problémy okolo diskotéky se táhnou již řadu let. Jeden z obyvatelů ulice se v pondělí 15. září obrátil na lounské zastupitele se žádostí o vyřešení problému.

Problém není ani tak v hluku z diskotéky, ale v tom, že mladí lidé pod vlivem alkoholu pak dělají rámus venku na ulici. „V celé ulici je nepořádek, zvyšuje se tam kriminalita, domy kolem klubu jsou pomočené a chodníky pozvracené, všude jsou střepy. O víkendech a ve středu nemůžeme v klidu spát, do rána tu jezdí množství aut. Za volant usedají i opilí mladíci. Situace je neúnosná i během dne, kdy se v okolí potulují partičky mladých lidí a obtěžují kolemjdoucí. Místo aby byla ulice, která je součástí historického centra, ozdobou města, dělá ji spíše svým nepořádek ostudu,“ zlobil se Karel Taušek z Loun.

Chtějí kameru a policii

Obyvatelé lokality chtějí kameru a častější kontroly policistů. „Již dříve jsme navrhli, aby v lokalitě prováděli strážníci častější kontroly. Řešením by mohl být i kamerový systém. Zároveň by mělo město při stálých problémech s provozem mít možnost omezit provozní dobu klubu,“ dodal Karel Taušek.

Na radnici se o kamerovém systému hovoří již několik měsíců. Šéf lounských strážníků vypracoval analýzu, v jakých lokalitách by kamery měly být umístěny a kolik bude město muset investovat. „Kamerový systém je nákladná investice a nevratný krok. Systém s devíti body vyjde na 3,3 až 3,4 milionů korun. Jedna kamera by byla umístěna i u tanečního klubu. Je ale otázkou, zda by to situaci zlepšilo. K omezení provozní doby chybějí právní normy,“ tvrdí Zdeněk Valeš, ředitel Městské policie Louny.

Kamerovým systémem se přesto radnice bude v příštích dnech zabývat. Radní budou seznámeni s vypracovanou zprávou. Případné vybudování sítě kamer by museli schválit ještě lounští zastupitelé.

Strážníci lokalitu kontrolují, ale je jich málo. „Městští strážníci kontrolují lokalitu v pravidelných hlídkách třikrát za noc. Problém ale je v tom, že sice přijedeme na každé zavolání, ale jakmile se tam objevíme, zajdou všichni návštěvníci dovnitř klubu. Řešíme také problém s nedostatkem strážníků. Dlouhodobě máme podstav, chybějí nám tři strážníci, nemůžeme proto zajistit ještě větší intenzitu hlídek. V minulosti proběhla akce s Policií ČR a v nejbližší době chystáme další. Společně se zaměříme na to, zda barmani nenalévají osobám mladším 18 let,“ vysvětlil Z. Valeš.

Problémy jsou dlouhodobé

Problémy kolem klubu jsou dlouhodobějšího rázu. Téměř každý víkend tam strážníci vyrážejí kvůli hluku a rvačkám. Naposledy tam strážníci zasahovali v neděli hodinu po půlnoci, kdy světelná reklama svítila do oken protějšího domu. Majitel ji po upozornění sice vypnul, ale strážníci žádali o nepoužívání reklamy již dříve. Případem se bude zabývat přestupková komise. Zároveň přistihli mladíka, jak močí na chodník a stěnu budovy. Klub Imperium, který nabízí program každý víkend, je oblíbený nejen u lounské mládeže, ale sjíždějí se tam i lidé z širšího okolí Loun.