Lidí chodí do divadel méně, někteří mají obavy z nákazy koronavirem. A to i přes to, že hygienici z představení v Česku neevidují žádná ohniska a riziko nákazy je podle nich minimální. Divadlům neprospívá ani fakt, že se neví, „co bude“. Zda během podzimu opět nepřijdou omezení, nebo dokonce úplné uzavření.

„Odehráli jsme zatím jedno představení, přišlo kolem padesáti lidí. To je na poměry žateckého divadla málo. Řada lidí vstupenky na přesunutá představení vrátila, nové termíny jim nevyhovují, někteří se do divadla přijít bojí,“ sdělil ředitel žateckého divadla Martin Veselý. „Sedět v roušce dvě hodiny není nic příjemného, z kulturního představení se částečně vytratil požitek. Lidé si to tolik neužijí. Je to jako jet na výlet v dešti. Prostě to není úplně ono,“ doplnil.

Přilákají diváky známí herci? 

Nabídka žateckého divadla na zbytek roku je poměrně pestrá, přijet mají známí čeští herci. S Deštivými dny Richard Krajčo a David Švehlík, se Skleněným stropem Tatiana Vilhelmová a Jiří Langmajer, Se scénami z manželského života Michaela Badinková a Michal Dlouhý, chystá se talk show Josefa Dvořáka. „Uvidíme, jaký bude o představení zájem, zda nebude lepší je zrušit. Finanční náklady jsou velké, a pokud nepřijdou diváci, hrát se nevyplatí. Samozřejmě doufáme, že se tak nestane, že diváci přijdou,“ podotkl Martin Veselý.

Ilustrační foto
Auta, dům, hodinky. Státem zabavené věci mají nové majitele

V Žatci se potýkají také s propadem zájmu o kino. Během léta přišlo do letního kina, které provozuje městské divadlo, daleko méně návštěvníků, než bývá obvyklé v jiných letech. „Jedním z důvodů byl fakt, že řada distributorů odložila premiéry. Nabídka nových filmů byla proto velmi omezená,“ vysvětlil Martin Veselý.

Také ve Vrchlického divadle v Lounech neprožívají zrovna ekonomicky příznivé období. „Máme razantní úbytek příjmů. Ten jsme zaznamenali s uzavřením divadla už na jaře, navíc jsme jako každá příspěvková organizace města vrátili kvůli úsporám část peněz do jeho rozpočtu. Museli jsme také investovat do nákupu dezinfekce a dezinfekčních stojanů,“ vypočetl ředitel divadla Jakub Bielecki.

I v Lounech přesunuli řadu představení z jara na podzim, takže zájemci si koupili vstupenky už před půl rokem.

Soubor v karanténě

Ani teď ale není záruka, že se odehrají. Například komedie Miláček Anna musela být minulou středu zrušena, herci Divadla Palace byli v karanténě.

Na nová představení plánovaná na závěr roku – do Loun má mimo jiné přijet Divadlo Járy Cimrmana – se zatím předprodej nespustil a divadlo tak z nich zatím nemá žádné příjmy. „Podle hygieniků je návštěva divadla bezpečná, doufáme, že lidé za kulturou chodit budou. Samozřejmě sledujeme vývoj kolem nákazy a čekáme, zda a jaká opatření přijdou. Uzavření divadla by pro nás bylo zničující, stejně tak jako omezení počtu diváků,“ řekl ředitel lounského divadla.

Ilustrační foto Centrum Žatce
Žatečtí zastupitelé se sejdou 24. září, původní termín byl odložený